Fikirtepe İçin Dönüşüm Reçetesi Hazırlandı



Fikirtepe'nin Bakanlar Kurulu tarafından 6306 sayılı yasa çerçevesinde Afet Riskli Alan ilan edilmesinin ardından yeni bir sürecin başlayacağını ifade eden şehir planlamacısı Faruk Göksu, bu süreci yatırımcılar açısından yalnızca anlaşmalarda istenilen 2/3 çoğunluk ve yüzde 1 KDV avantajlarından ibaret olarak görmemek gerektiğini söyledi. Milliyet Gazetesi’nden Yavuz Karaman’ın haberine göre Göksu, yeni sürecin planlanmasında geçmiş hataların yapılmaması, kentin yeni değerler kazanması ve yaşayanların da mağdur olmaması için yeni bir yaklaşım getirdiklerini belirterek, “Fikirtepe için mevcut imar planına göre ‘ada bazında yapılaşma' yerine, inşaat emsalinin yoğunlaşma odaklarına transfer edileceği ‘mahalle ve bölge bazında yapılaşma' yaklaşımı olmalıdır” dedi.

Yeşil omurga planı

Göksu, mahalle ve bölge bazındaki yaklaşımla Fikirtepe'nin tepesinde ‘yeşil omurga' planlandığını vurgulayarak, bu omurganın etrafında yoğunlaşma odaklarının meydana getirilebileceğini söyledi.Yeşil omurganın iki yamacının ise daha az yoğunluklu mahallelerden oluşan bölgelere ayrılabileceğini anlatan Göksu, “Yani, 4 emsalin 3'ü mahallelerde kullanılmalı, geri kalan 1 emsal ise yoğunluk bölgelerine transfer edilmelidir” görüşünü dile getirdi.

Fikirtepe için 5 dönüşüm önerisi

1 - Vizyon planı

Fikirtepe vizyon planı, bölgenin siluet planını yani kent örtüsü, ulaşım sistematiğini ve yeşil kuşağı kapsıyor. Kent örtüsüne göre, Fikirtepe'nin doğal özelliklerini dikkate alan bir siluet planı hazırlanmayı ve tasarımların da buna göre yapılmasını kapsıyor.Ulaşım ringi, Fikirtepe'yi Kadıköy merkeze ve bağlantı yollarına bağlayacak yeni bir ulaşım sistematiği öngörürken, yeşil kuşakla birlikte Fikirtepe'nin tepe hattı ile Kurbağalıdere hattının birleştirilmesi tasarlanıyor.

2 - Mahalle tasarımı

Mahalle tasarımıyla Fikirtepe'nin, fiziksel ve sosyal topografyasının özellikleri dikkate alınarak mahalle ölçeğinde sokak, meydan, çarşı ve park gibi geleneksel mahalle kriterleri dikkate alınarak tasarlanması planlanıyor. Mahallelerde kamusal alanlar standartlara uygun olarak, binaların E-5 tarafında 4-5 kat, Kadıköy tarafında ise 7-8 kat olması planlanıyor.

3- Mahalle rehberi

Uyumlu bina, yaşayan sokak ve bizim mahalle ölçeklerinde hazırlanması gereken mahalle rehberlerinde tasarım ilkelerinin belirlenmesi planlanıyor. Rehberler, imar çapı ile birlikte tasarımcılara ve yatırımcılara verilecek.

4- İmar hakkı transferi

Fikirtepe'de yaklaşık 4 emsal bulunuyor. Mevcut imar hakları dikkate alınarak mahallelerde 3 emsali geçmeyen yapılaşma önerilmeli. Mülk sahiplerinin haklarının diğer 1 emsali ise karma kullanımlı yoğunluk bölgelere transfer edilmeli. Böylelikle, değer odaklı paylaşım seçenekleri ile mülk sahiplerinin ve yatırımcıların mağdur olmayacakları bir model geliştirilebilir.

5- Yoğunlaşma odakları

Burada ise yaşanabilir ve algılanabilir mahallelerin yanı sıra, transfer edilecek imar haklarının da kullanılacağı yoğunlaşma odaklarının yaratılması öngörülüyor. Yoğunlaşma odakları yeşil omurganın etrafında tasarlanabilir. Yoğunlaşma odakları karma kullanım, turizm, bilişim ve teknoloji gibi farklı temalarla farklılaşan merkezler olarak planlanabilir.