Fikirtepe'de Kentsel Dönüşüm Krizi



Gazete Kadıköy'den Mustafa Sürmeli'nin haberine göre, Muhtarlar, Fikirtepe’de kentsel dönüşümde yaşanan sorunların bilimsel metotlarla değerlendirilmesi ve konunun çözüme kavuşturulması için Nisan ayının ikinci haftasında “Fikirtepe İmar Çalıştayı” düzenleme kararı aldılar.

Fikirtepeli mutlu olsun istiyorlar

Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerinin muhtarları bir araya gelerek Kadıköy’deki kentsel dönüşümle ilgili düşüncelerini paylaştılar.

Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz yaptığı açıklamada, “Bakanlık yetkilileri, İBB, ilçe belediyesi, avukatlar, mimarların katıldığı bir çalıştay düzenleyerek Fikirtepe’de eksikler nedir, onları tespit edip, varsa mevzuattan kaynaklanan eksiklikleri belirleyip bir an önce değişiklikler yaparak Fikirtepe halkının mutlu olmasını istiyoruz” diyerek çalıştay düzenleme gerekçesini açıkladı.

Eğitim Mahallesi Muhtarı Sebahattin Güven ise kentsel dönüşümün bir an önce herkesin beklentisini karşılayacak şekilde tamamlanması dilediğini belirterek, “Muhtarlar ve halkımızla sevinci, güzelliği, bayramı artık yaşamak istiyoruz” dedi.

Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan ise kentsel dönüşüm imar planının kabul edilmesinin üzerinden 4 yıl geçtiğini belirterek, yıllardır bekledikleri mutluluğa kavuşmak istediklerini ifade etti.

Ekonomik ve sosyal sıkıntı

Merdivenköy Mahalle Muhtarı Nazan Gürkan ise ekonomik ve sosyal bakımdan Fikirtepe ve civarında sıkıntılı bir durumun sözkonusu olduğunu belirtti. Gürkan, “Ev sahipleri mağdur, kiracılar da çok mağdur durumda. Terk edilmiş alanlar çok. Eğitime devam eden bir ilkokul var. Terk edilmiş alanların içinden geçerek gidiyor öğrenciler. Alan bir an önce tamamen boşaltılmalı ve inşaata geçilmeli. Yarı oturan yarı taşınan bir durum var. 3 gün oturup giden var” diyerek önemli bir konuya dikkat çekti.

Muhtarlar rapor sundu

Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz, Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan, Merdivenköy Mahalle Muhtarı Nazan Gürkan, Eğitim Mahallesi Muhtarı Sebahattin Güven, Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm faaliyetlerinin bir an önce beklenilen sonuca kavuşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 21.01.2015 tarihinde içinde bulunulan durumu anlatan 5 sayfalık bir rapor sundular.

4 mahalle muhtarının imzasını taşıyan raporun özetinde Fikirtepe’deki kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılar ifade edilerek, ilk başlarda kentsel dönüşümde örnek gösterilen Fikirtepe’de işlerin yolunda gitmediği, üst düzeyde yetkililerin konuya bir an önce ilgi ve alaka göstermeleri talep edildi.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe’ye çok yakın ilgi ve alaka göstererek bir an önce bu sorunu çözmesi gerekmektedir. Biz mahalle muhtarları olarak elimizden geleni yapmanın gayreti içine girdik. Bakanlığımız en kısa zaman içinde Fikirtepe’de ofis açarak acilen aksayan yönleri tespit ederek sonuca gitmelidir. Bu konuyla ilgili ‘Fikirtepe İmar Çalıştayı’ adıyla sorunlar ve çözüm önerilerini belirten bir çalıştayı, Bakanlık yetkilileri, İBB, ilçe belediyesi, avukatlar, mimarlar, Fikirtepe’deki sivil toplum kuruluşlarıyla yaparak katkı sunmak istiyoruz. Fikirtepe’de Bakanlık ve belediyeler müteahhit ve arsa sahiplerinin ortak menfaatlerini adilane bir şekilde koruyarak denetleyen, hakem olan ve yön veren durumda olmalı” denilen raporun özetinde, uygulamadan doğan eksikliklerin mevzuatlarla, kanunlarla desteklenmesi gerektiği vurgulandı.