Finans Merkezi İnşaatta Altın Çağını Yaşayan İstanbul için Bir Fırsat



MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu'nun MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlediği 'Uluslararası Finans Merkezi İstanbul'un Altyapı ve Şehircilik Vizyonu' konulu panelde konuşan Kurul Başkanı Burhan Özdemir, Türkiye'nin bölgesinde en büyük ekonomiye sahip ülke konumunda olduğunu ifade ederek, "İstanbul'un bölgedeki finansal kaynakların toplanması ve yine bölgeye yönlendirilmesi anlamında önemli bir potansiyeli var. İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma hedefi ülkenin global hedefleriyle örtüşüyor" diye konuştu.
     
İnşaat alanında altın çağını yaşayan İstanbul'da Uluslararası Finans Merkezi'nin bir şans olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Özdemir, şunları kaydetti:

"İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, 50 bin kişiye istihdam yaratmayı hedefleyen bir proje olarak, şehrin tümünü doğal olarak etkiliyor. Bu süreçte en çok dikkat edilmesi gereken konu, vizyon projelerin planlandığı, kentsel dönüşüm gibi bir konuda iradenin konulduğu ortamda proje bir şans olarak görülmeli. Proje kapsamında 21. yüzyıl İstanbul'una yakışan bir yerleşim anlayışı sergilenmelidir."

İstanbul Finans Merkezi'nin başarının siyasi iradenin varlığına ve tüm paydaşların desteğine bağlı olduğunu vurgulayan Özdemir, bu konuda siyasi iradenin desteğinin tam olduğunu ifade etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

   
"Küçük işletmeler Londra için çok önemli"
    
Londra Belediye Başkan Yardımcısı Kit Malthouse ise New York'u incelediklerinde finans konusundaki başarının suç oranında büyük düşüşlere neden olduğunu gördüklerini belirterek, Londra'nın da ekonomisinin güçlenmesi ve finans alanında gelişmesi için çalışmaya karar verdiklerini söyledi. Malthouse, Londra'nın orta ölçekli bir Avrupa şehri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"İstanbul kadar kalabalık değiliz. Alt yapı konusunda metroyu daha da geliştirmeyi ve büyütmeyi düşünüyoruz. Şehrin doğu ve batısını bütünleştirecek bir ulaşım kapasitesine odaklanıp, eski bir şehri canlandırmaya çalışıyoruz. Londra eski bir şehir olduğu için elektrik şebekemizin yenilenmesi lazım. Atık sular da nehre dökülüyor bunlar ilerde sorun olarak ortaya çıkacak."

Londra'da genç bir insan kaynağı bulunduğunu ifade eden Malthouse, bu gençlerin gelecek için daha iyi eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Malthouse, küçük işletmelerin Londra için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Küçük işlemelerin finansmanı konusuna odaklanıyoruz. Bir de ekonomimizi çeşitlendirmek istiyoruz. Finans sektörünün gelişmesinin yanı sıra bilim ve teknolojiye de odaklanmak istiyoruz. AB' nin bilim merkezi de olmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
     
Dünyada en fazla yabancı yatırımcı çeken ikinci ülke olduklarını dile getiren Malthouse, bunu daha da ileriye götürmek istediklerini kaydetti. Malthouse, ihracata da odaklanmaya karar verdiklerini ifade ederek, "O yüzden bizim gibi büyüyen kardeş şehirlere ihtiyacımız var. Onun için İstanbul'a geldik. İki eski şehiriz. Alt yapı projelerini geliştirmeliyiz. İstanbul ve Londra'daki küçük işletmeleri bir araya getirip, karlı ticaret ilişkileri kurmalıyız. Kendimize en yakın gördüğümüz şehir İstanbul oldu, buradaki dinamizmden çok etkilendik. Tecrübelerimizi sizlere de aktarmak istiyoruz" şeklinde konuştu."İnşaat tarafı projenin sadece bir boyutu"
    
Kalkınma Bakanlığı Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürü Salih Köse de İstanbul Finans Merkezi'nin ilk etapta amacının bölgesel bir finans merkezi olarak hizmet vermek olduğunu belirterek, "İstanbul Finans Merkezi, Türkiye'nin kendi hinterlandı olarak gördüğü Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar ile Avrupa' da yapılan yatırım ve işlemlerin Türkiye üzerinden yürütülmesini sağlayacak altyapı oluşturacak" diye konuştu.
     
Köse, İstanbul Finans Merkezi'nin daha sonra giderek uluslararası finans merkezi olma yolunda ilerleyeceğini ifade ederek, "Borsa İstanbul'un uluslararası yönünde daha fazla nitelik kazanmasını amaçlıyoruz. Borsada işlem gören yabancı kuruluş ve temsil edilen ülke sayısının 2023 vizyonuyla arttırılması yönünde bir hedefimiz var" dedi. Bu yönde güven, istikrar ve altyapının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Köse, "İnşaat tarafı projenin sadece bir boyutu. Önemli olan kısım bu inşaatlardaki kurumsal altyapı, teknoloji ve iletişimin her boyutuyla bir bütün halinde ele alınmasıdır" şeklinde konuştu.
     
"Eski ve yeni İstanbul buluşturulmalı"

Mimar Bünyamin Derman ise İstanbul Finans Merkezi'yle İstanbul'u İstanbul yapan faktörlerin bir arada olması gerektiğini belirterek, kentin yaşam alanlarıyla finans merkezinin bir arada olması gerektiğini vurguladı. Derman, Finans Merkezi'nin kente ne kadar entegre edildiğinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Değerlerimizi pazarlayabilmeli ve merkezi İstanbul'a entegre etmeliyiz. Bu anlamda eski ve yeni İstanbul'u buluşturmamız lazım" dedi.