Fındıklı'da HES İnşaatı için Yürütmeyi Durdurma Kararı



Rize'nin Fındıklı İlçesi'nde bulunan "Abu Çağlayan Deresi" üzerinde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) hakkında yürütmeyi durdurma kararı çıktı. HES'e karşı açılan davanın avukatı Yakup Okumuşoğlu'na göre, mahkemenin HES'in iptali yönünde karar vermesi durumunda, benzer biçimde inşa edilmesi planlanan bin 601 adet HES'in durdurulmasına neden olacak. Bu çerçevede 20 davanın daha sürdüğünü belirten Okumuşoğlu, benzer bir kararın yine Rize'de bulunan Senoz Deresi üzerindeki HES projesi için de alındığını belirtti.

Rize İdare Mahkemesi'nin aldığı yürütmeyi durdurma kararında, ÇED sürecinde şu anda sadece prosedürün yerine getirildiği vurgulandı. Mahkeme, ÇED sürecinin asıl amacı doğrultusunda, doğayı ve çevreyi koruyacak şekilde ele alınmasını istedi. Kararda, ayrıca enerji nakil hatlarının da HES projelerinin planlanmasında dikkate alınması istendi. Ekolojik esaslı havza yönetim planlamaları olmadan HES'lerin yapılmaması gerektiği ifade edildi.

TEMA Vakfı tarafından 2009'da hazırlanan bir rapora göre, kamu ve özel sektör tarafından Türkiye genelinde 2 bine yaklaşan Nehir Tipi HES projesi var. Toplam kurulu gücü yaklaşık 25 bin MW olan projeler, 125 bin GWh elektrik üretecek. Öngörülen bu projeler, 2023'teki elektrik talebinin ise sadece yüzde 5'ini karşılayabilecek.