Finike'de Ruhsat Skandalı



Finike'nin Alacadağ ve Gökçedağ köyleri sınırlarında 13 ayrı taş ocağı firması 20'ye yakın noktada faaliyet yürütüyor. Faaliyetleri sırasında asırlık çam ve sedir ağaçlarını yok eden firmalara karşı Finike Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Bölge halkı ise yaşanan çevre felaketinin durdurulması için ilk davasını açtı. Finike Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuyla da firmaların izin alanlarının dışına çıkarak sınır ihlali yaptığı belirlendi.

DHA'nın haberine göre, Finike Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığıyla Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Çalışma Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu tarafından açılan ve birçok köylünün de müdahil olduğu davada, Bartu Mermer firmasına ait ocağın ruhsatı ve ÇED kararları gibi tüm izinlerinin iptal edilmesi istendi.

İzinsiz alanda faaliyet

Ruhsat, izin ve ÇED raporunun hukuka aykırı verildiğinin belirtildiği şikayet dilekçesinde, firmanın faaliyet gösterdiği alana ilişkin hiçbir izni olmadığı, başka bir bölge için verilen ruhsat ve izinleri sanki diğer alana verilmiş gibi hukuksuz bir biçimde kullanarak faaliyet gösterdiği öne sürüldü. Kızılcık Yaylası Adala mevkisinde yerleşim alanlarına 150 metre uzaklıktaki ormanlık alanda faaliyetini sürdüren Bartu Mermer'in bu alana ilişkin izni olmadığı iddia edildi.

Dava dilekçesinde, "Dava konusu adreste mermer firmasının faaliyette bulunma, işyeri açma ve çalışma izin ve tüm ruhsatlar davalı idareye sorulduğunda açıkça ortaya çıkacaktır. Ayrıca verilen izin ve ruhsatlarla taş ocağının faaliyet alanıyla ilgili çalışma izin ve ruhsatları birbirinin tutmadığı da açıkça görülecektir. Yani ruhsat farklı bölgeye ilişkin iken çalışma farklı bir alandadır. Davalı idarenin hukuka aykırı olarak verdiği izin, ruhsat ve belgelere istinaden faaliyette bulunan taş ocağı doğal hayata ve çevreye büyük zararlar verilmektedir" denildi.

Evlerin duvarları çatladı

Yerleşim yerlerine 150- 200 metre uzaklıkta faaliyet gösteren mermer ocağının taş kırma çalışmaları sırasında çıkan gürültünün rahatsızlık yarattığı, yayılan tozun ise hem insan sağlığına hem de çevreye zarar verdiği kaydedildi. Çalışmalar sırasında dinamit patlatması nedeniyle birçok evin duvarlarının çatladığı ve hatta bazı evlerin kaydığı öne sürülerek, firmanın bölgedeki faaliyetlerinin acilen durdurulması istendi.