Fırat Yap-Boz Dönemini Tarihe Gömdü



Alt yapıda "kaz-boz" sorununu Fırat tarihe gömdü.

Fırat Plastik, 16 Ocak 2004 Cuma günü ,"Büyük Samsun Hotel"de gerçekleştirdiği "Altyapı Seminerine" Samsun Valisi Mustafa DEMİR Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, SASKİ (Samsun Su Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürü Coşkun ÖNCEL, ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.

Seminerde konuşan Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, ülkemizdeki altyapı sistemlerinin yetersizliği üzerinde durdu. YILMAZ, "Ülkenin alt yapı sorunlarına kısa vadeli çözümler sunmanın yerine, plastik borularla uzun vadeli çözümler sunmak, elbette hem belediyeci olarak bizleri, hem de vatandaşlarımızı memnun etmektedir." dedi. Genel olarak Samsun'un altyapısının gelişmişliği yönünde değerlendirmeler yapan Yılmaz, Fırat Plastik'in çalışmalarından övgü ile bahsetti.

FIRAT'ın Altyapı Satış Müdürü Mehtap Akşener Fırat'ın Altyapı boruları hakkında bilgi sundu. Akşener; "Altyapı sistemlerinde kullanılan büz beton borularla her 2-3 yılda bir yapılan ''kaz-bozlardan' kurtulamayız. Beton borulardan 4 misli daha ucuz, 10 misli daha uzun ömürlü ve 30 kat daha kısa sürede döşenen Fırat Altyapı Borularını (FKS), ülkemizin kaynaklarını israf etmeden sorunsuz,bir asır için üretiyoruz. Biz; kanalizasyon, şehir suyu ve doğalgaz sistemleri üretirken, bugün belki de gıpta ile baktığımız uygar toplumları yakalayacağımızı, hatta onlara teknoloji bile ihraç edeceğimizi söylemek, asla bir hayal değil." dedi.
Depreme ve sismik hareketlere karşı esnek ve dayanıklı olarak üretilen altyapı borularının, büz-beton borulara göre çok büyük avantaj sağladığını da söyleyen Akşener; Cumhuriyet Türkiye'sine yakışan Fırat Altyapı Borularının montajı; uygun şartlarkda yerine getirilerek yapılması halinde, Ülkemizde -hiç kuşkum yok ki,- en az 50 yılı garanti olmak üzere, yüz yıl gibi bir süre altyapı sorunu diye bir sorunu olmayacaktır." dedi..

FIRAT altyapı boruları yer altı hareketlerinden etkilenmez

Fırat Kalite Güvence Müdürü Mehmet Erdoğdu; İzmir Büyük Kanal, İSKİ, Tarsus Kanalizasyon, Kayseri Arıtma, Bursa Kanal, Kocaeli Deprem Konutları Projeleri'nin yüksek teknolojiyle; 20-1600 mm. çaplar arası PE 100 Boruları, 20-315 mm arası PE 80 doğalgaz boruları, 20-160 mm çaplar arası PE 32 LDPE içme suyu boruları ve 20-160 mm çaplar arası PE 63 HDPE içme suyu borularının, FKS ( Fırat Kanalizasyon Sistemleri), Triplex ve PE borularıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Erdoğdu; "Kullanım alanına göre kanalizasyon, yağmur suyu ve drenaj sistemlerinde kullanılan Triplex ve FKS Borularının yüksek akış performansı,uzun çalışma ömrü, yüksek aşınma mukavemeti, taşıma ve stoklama kolaylığı, kimyasallara karşı dayanımı, sızdırmazlığı, uygulama ve bakım kolaylığı bu boruların ortak özelliğidir. 3600 mm. çapa kadar üretilen FKS borular kullanım amaçlarına göre, HDPE veya PP hammaddelerinden üretilirler. FKS borular, elektrofüzyon kaynak yöntemi ile birleştirildiği için, kesin sızdırmazlık sağlarlar. 80 derece sıcaklığa kadar da dayanabilirler. PE Boruları,içme suyu boru hatları, basınçlı sulama boru hatları, gaz hatları, arıtma tesisi boru hattı, basınçlı hava hatları, katı atık drenaj hatları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Yüksek esneme kabiliyetine sahip polietilen boruların kopma uzaması minimum %600'dür. En az 50 yıl süre ile sorunsuzdur (ilk günkü gibi). Yer altı hareketlerinden etkilenmezler, kırılma özellikleri yoktur" dedi.

Ülkemizde kamu ve özel teşebbüslere uzun zamandır ileri teknoloji sunan Fırat Plastik, yıllardır kendi bünyesinde uyguladığı hizmet içi eğitimi, kaliteli üretim anlayışı, gelişen teknolojiyi yakından takip ederek günün en son teknolojisini bünyesine katması, eğitimli personel kadrosu ve yüzde yüz yerli sermayeli Fırat Plastik'in Samsun Büyük Otelde verdiği ve büyük bir katılımla izlenen Altyapı Semineri, saat 19.00'da sona erdi.