Fırtına Vadisine Çöp Dökmenin Cezası 82 Bin YTL



Rize Valisi Kasım Esen, Çamlıhemşin Belediyesi'nin, dünyanın 200 ekolojik bölgesinden biri olan Fırtına Vadisi'ne çöp dökmesine ilişkin, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne Çamlıhemşin belediye başkanının savunmasını almaları talimatını verdiğini belirterek, savunmaya göre belediyeye 82 bin YTL para cezası tatbik edileceğini söyledi. Esen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'in en önemli sorunlarından birinin, katı atıkların değerlendirilmesi olduğunu, bu sorunun Rize'de de yaşandığını belirtti.
 
Esen, sorunun çözümü için Trabzon ve Rize belediyelerinin bir araya gelerek Trabzon ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'ni (TRABRİKAB) oluşturduklarını, böylece toplanan çöplerin Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu mevkisinde depolanacağını ifade etti.
 
Vali Esen, "Rize'nin Çayeli ile Artvin'in Arhavi ilçeleri arasında kalan ve Çamlıhemşin belediyesinin de aralarında yer aldığı belediyeler için de Rize'nin Fındıklı ilçesinde çöp döküm alanı belirlendi. Bu yerle ilgili ÇED raporu süreci devam ediyor. Bu süre sonunda düzenli çöp depolanıp katı atıklar, kurulacak tesiste değerlendirilecek. Ancak yöre halkının tesise tepki göstermesi nedeniyle süreç biraz uzun olacak gibi görünüyor" diye konuştu.
 
"Doğaya karşı suç işleniyor"
 
Esen, tesislerin oluşturulmaması halinde zaman zaman istenmeyen manzaraların oluşacağını hatırlatarak, "Burada doğaya karşı bir suç işleniyor. Doğadaki canlı varlıkların korunmasına yönelik yetkililerin görevlerini yerine getirmemeleri, gerekli tedbirleri almamaları halinde kente ve doğaya karşı suç işleniyor" dedi.
 
Kasım Esen, AB sürecinde Türkiye'nin bu katı atık sorununa daha fazla eğilmesi gerekiyor. Belediye başkanları daha fazla duyarlı olmak zorundadır. Küçük belediyelerin bu işleri yapabileceklerine dair benim inancım pek yok. Bu nedenle bunun merkezi yönetim tarafından yapılması gerekiyor. Böyle olmazsa bu sorun devam eder" şeklinde konuştu.
 
"Sorun tüm Doğu Karadeniz'in sorunu"
 
Yaşanan sorunun, sadece Çamlıhemşin'in değil, tüm Doğu Karadeniz belediyelerinin sorunu olduğunu vurgulayan Esen, "Çamlıhemşin'in turizm alanı olması, burada göz bebeğimiz olan Ayder Yaylası'nın yer alması nedeniyle bu yöre öne çıkıyor" dedi.
 
Vali Esen, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerine, Fırtına Vadisi'ne çöp dökmesi nedeniyle Çamlıhemşin belediye başkanının savunmasını almaları talimatını verdiğini bildirerek, "Bu alana çöp dökmenin 82 bin YTL cezası var. Belediyenin savunmasına göre cezayı tatbik etmelerini istedim. Ancak burada belediyenin görevini yapmaması söz konusu" dedi.
 
"Çamlıhemşin Belediyesi ile ilgili mahalli idarelerden 3 kişilik bir heyet oluşturdum. Heyet, zamanında çöp döküm alanları oluşturulup oluşturulmadığı ve daha uygun yerlerin araştırılıp araştırılmadığı konularında inceleme yapacak" diyen Esen, "Heyetin incelemelerine göre soruşturmaya gerek olup olmadığına karar verilecek" diye konuştu.