Fitch, Küresel Ekonomik Büyüme Tahminini Aşağıya Çekti



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in çeyrek yıl 'Küresel Ekonomik Görünüm' raporunda, küresel ekonomik toparlanmanın yolunda gittiği buna karşılık Ortadoğu'daki karışıklıklar neticesinde yükselen petrol fiyatlarının yanı sıra Japonya'da yaşanılan deprem ve tsunaminin Japon ekonomisine etkilerinin yansıması olarak bu yıl ve 2012 yılı için büyüme tahmininin yüzde 3,2 olarak revize edildiği belirtildi. Kuruluş, ayrıca, küresel enflasyon tahminini de artırdı.
    
Fitch Ülke Ekibi Başkanı Maria Malas-Mroueh, Ortadoğu'daki politik gerilimlerin artmasının ardından petrol fiyatlarında yükseliş yaşandığını, bunun küresel ekonomik toparlanma için ters rüzgar anlamını taşıdığını belirterek, sonuç olarak, Fitch'in 2010 yılında yüzde 3,8'e ulaşan küresel büyüme için şu anda 2011 ve 2012 yılları için daha ılımlı yüzde 3,2 beklentisinde olduğunu kaydetti. Malas-Mroueh, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalar için enflasyonist baskıların arttığını ekledi.
    
Raporda, ABD ekonomisinde toparlanmanın devam ettiği, ancak artan petrol fiyatlarının Fitch'in 2011 ve 2012 büyüme beklentisini aşağıya çektiği belirtildi. Buna göre, ABD ekonomisinin 2011 yılında daha önce yüzde 3,2 büyüyeceğini tahmin eden Fitch bu rakamı yüzde 3 olarak, 2012 yılı içinse daha önce yüzde 3,3 olan büyüme beklentisini yüzde 2,8 olarak revize etti. Japonya'da deprem ve tsunaminin tüm etkilerine ulaşabilmek için henüz erken olmasına karşılık Fitch, Japonya ekonomisinin 2011 yılı için büyüme beklentisini de yüzde 1,5'den yüzde 1'e düşürürken, 2012 yılı için yüzde 1,7'den yüzde 2,2'ye çıkardı. Fitch, ayrıca, 2011 ve 2012 yılı için Brezilya, Çin ve Hindistan'ın büyüme beklentisini de aşağı yönlü revize etti.