Fitch'ten Türkiye'ye Borç Uyarısı



Fitch Ratings, Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu gelişen piyasalardaki 7 büyük ekonominin özel sektör borçluluğunun, 2005'te GSYH'ye oranla yüzde 46 seviyesindeyken, 2014 sonunda yüzde 71'e yükseldiğini, bunun risk oluşturduğunu belirtti.

Fitch'in gelişmekte olan ekonomilere ilişkin raporunda, gelişen piyasalardaki özel sektör borçluluğunun son 10 yıl içerisinde hızla arttığı, bunun ekonomilerin finansal sistemlerinin kredibilitesine ilişkin aşağı yönlü riskleri yükselttiği belirtildi.

Raporda, "Ekonomilerdeki yavaşlama, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artırımı, para birimlerindeki oynaklık ve emtia fiyatlarındaki yavaşlama, kırılganlıkları artırıyor" ifadeleri kullanıldı.

Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye'nin değerlendirildiği raporda, gelişen piyasalarda GSYH'ye oranla özel sektör borçlarında son yıllarda artış kaydedildiği vurgulandı.

Yüzde 77'ye yükselebilir

Fitch raporunda, gelişen piyasalardaki yedi büyük ekonominin özel sektör borçluluğunun 2005 yılında GSYH'ye oranının yüzde 46 olduğunu, bu seviyenin 2014 yılının sonunda ise yüzde 71'e yükseldiği kaydedildi.

Raporda, gelişen piyasalardaki para birimlerinde yaşanan değer kaybının etkisiyle, yedi büyük gelişmekte olan ekonominin özel sektör borcunun GSYH'ye oranla bu yılın sonunda yüzde 77'ye yükselmesinin beklendiği ifade edildi.