Fiyat Farkı Tüm Müteahhitlere Ödenecek

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, gelecek hafta görüşülmesi beklenen fiyat farkı kararnamesinin çıkmasının ardından hangi müteahhide ne kadar fiyat farkı verileceğinin belirleneceğini söyledi. Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde bulunan ve Kamu İhale Yasası'nı değiştiren tasarının Kamu İhale Yasası'nın fonksiyonunu ortadan kaldırabileceği uyarısında bulundu. Tasarıdaki iptal edilen ihalelerin incelenmemesini öngören düzenlemenin bu sonuca neden olabileceğini vurgulayan Gül, "Bu maddede niye ısrarcı olunduğunu bilmiyorum" dedi. Gül, gelecek hafta görüşülmesi beklenen fiyat farkı kararnamesi ile ilgili düzenlemenin ardından, makul sayılabilecek bir fiyat farkının tüm müteahhitlere ödeneceğini belirtti.

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, gündemdeki konularla ilgili olarak Referans'ın sorularını yanıtladı. Halen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kamu İhale Yasası'nın birçok düzenlemesini değiştiren bir tasarı bulunduğuna dikkat çeken Gül, bu tasarıda yer alan bir maddenin sıkıntı oluşturabileceğini belirtti. En kötü olabilecek senaryo üzerinden gidildiğinde, Kamu İhale Yasası'nın uygulanmaması sonucunun oluşabileceğini kaydeden Gül, "İptal edilen ihalelerin incelenmemesi. Bu durum, Kamu İhale Kanunu'nun fonksiyonunu ortadan kaldırabilecek bir noktaya kadar gidebilir" diye konuştu.

Gül, "Bizim aldığımız kararlar, ilgili merciye iletiliyor ve öyle uygulanıyor. Herhangi bir idare Kamu İhale Kurumu'nun aldığı kararı uygulamak yerine ihaleyi iptal edebilir. Bu durumda bizim aldığımız karar havada kalır. Bu tabii ki en kötü senaryo. Niye bu maddede bu kadar ısrarcı olundu bilmiyorum" dedi. Gül, bu maddenin dışında getirilen diğer düzenlemelerle ise bir rahatlama sağlanabileceğini kaydetti. 
 
Fiyat farkı yeterli olur

KİK Başkanı Gül, gelecek hafta görüşülmesi beklenen fiyat farkı kararnamesiyle ilgili yasa tasarısının da büyük ölçüde yeterli olacağını söyledi. Düzenlemenin çıkmasının ardından makul bir fiyat farkının tüm mütaeahhitlere ödeneceğini belirten Gül, "Bu kanun çıkarsa, mevcut sözleşmelere göre kime ne kadar fiyat farkı verileceğine bakacağız. Adil bir düzenleme olacak. Büyük ölçüde de problemleri çözer" dedi. Gül, ağustos ayında yürürlüğe girecek olan fiyat farkı kararnamesinin ocaktan itibaren fiyatların yükselmesi nedeniyle sıkıntıda olan firmalar için önemli olacağına dikkat çekti.

1 Ocak'tan sonraki artışlar karşılanacak

Müteahhitlerin uzun zamandır beklediği fiyat farkı kararnamesiyle ilgili tasarının, gelecek hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesi bekleniyor. Tasarı, yabancı para cinsinden olsun olmasın 31 Mayıs 2008 tarihinden önce Kamu İhale Kanunu'na göre ihalesi yapılmış yapım işlerinde fiyat farkı verilmesi için Bakanlar Kurulu'na yetki veriyor. Tasarıya göre, yapım işlerinde, iş kalemleri ve iş gruplarının imalatında kullanılan malzemelerin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle ihale dökümanında fiyat farkı verilmesine ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın 1 Ocak 2008 tarihinden sonra yapılan ve yapılacak olan imalatlar için fiyat farkı verilebilmesi mümkün olacak. Bu olanağı sağlamak için, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na geçici madde eklenecek.