Çelik Villalı Siteler Toplu Konuta Rakip



Konutta 'fast food' dönemi başlıyor. Betonarme yapılara alternatif olan hafif çelik sistemiyle yapılan villalar, istenen arsa üzerine 45 gün içinde 'kondurulabiliyor.' Villaların en önemli avantajları, düşük maliyeti ve depreme karşı dayanıklılığı. 1999 depreminden önce daha çok fabrika ya da ambarların yapımında kullanılan çelik, depremle birlikte konut sektöründe de kullanılmaya başlandı. Hafif çelik sistemini kullanan şirketler, portföylerinde bulunan villa projelerini hayata geçirebildikleri gibi, müşterilerin sunduğu projeyi de yapabiliyor.

Hazır projeler var
Şu an için Türkiye'de daha çok tek tek villa yapan şirketler bulunuyor. Örneğin, Akşan İnşaat'ın yaklaşık 200 hazır kullanılabilir tip villası bulunuyor. 45 günde istenen villayı teslim eden Akşan İnşaat'ta metrekare fiyatı 350 dolardan başlıyor. Böylelikle, 100 metrekarelik bir villanın fiyatı 35 bin dolar oluyor. Atlantis Mühendislik ve İnşaat'ta da metrekare yapım bedeli 320 dolardan başlarken, teslim tarihi 2 ile 4 ay arasında değişiyor.

Hafif çelik sisteminin sitelerde kullanılması ise daha yeni bir gelişme. Hafif çelik ile Kumburgaz'da Zeytinsuyu Tepesi Evleri'ni hayata geçiren Saros İnşaat'ın Genel Müdürü Emin Arman, hafif çelik yapıların daha önceden de var olduğunu, ama daha çok sanayi yapılarında kullanıldığına işaret ediyor. "Bunu konuta dönüştüren şirketler yeni yeni ortaya çıkıyor" diye konuşan Arman, şunları söylüyor: "Çeliği doldurduğumuz dolgu malzemelerinin hepsi endüstriyel malzeme. Bireysel istediğiniz zaman daha maliyetli ve zor. Bu nedenle site olarak daha ucuza geliyor. Bireysel olarak villa yaptıracağınız zaman fiyatın içinde neler olduğuna dikkat etmek gerek. Fiyatın içinde temel, ruhsat harcı var mı, suyu elektriği kaç para, çevre masrafları kaç para gibi sorular sormak gerek. Yani, ek masraflara dikkat etmek gerek. Yoksa, astarı yüzünden pahalıya gelir.

'Ucuz konutun yolu bu'
Arman, hafif çelikle yapılan villaların kısa süre içerisinde teslim edilebildiğini vurgulayarak, "Bir senede 3 bin tane ev yapabiliriz" diye konuşuyor. Lüks villa yapmanın şart olmadığını dile getiren Arman, 'halk tipi villa'ların toplu konut sorununa çözüm olabileceğinin altını çiziyor. Arman, "Aslında, çok katlı bina yapmakla ucuz ev yapmak aynı şey değil, hafif çelikle geniş kitlelere ucuz villa yapılabilir" diyor.

'Başka projeler de yapacağız'
Önümüzdeki dönemde hafif çelik kullanarak başka projelere de imza atmayı hedeflediğini kaydeden Arman, yine Zeytinsuyu bölgesinde TOKİ'nin bir arazisi bulunduğunu ve benzer projeleri hayata geçireceklerini söylüyor. Altyapının sağlamlığına dikkat etmek gerektiğini de belirten Arman, "Zeytinsuyu Tepesi Tepesi Evleri'nde fiyatlar 185 bin dolar ile 235 bin dolar arasında. Bu fiyatlara, kablosuz internetten duman dedektörüne, güvenlik ve jeneratöre kadar herşey dahil" diye konuştu.

Kullanım Kuzey Avrupa'da yaygın
Çeliğin yapılarda kullanılma yaygınlığı gelişmiş ülkelerde yüzde 30- 50 arasında değişiyor. Oysa, Türkiye'de bu rakam yüzde 5 civarında kalıyor. Yüzde 90'ı deprem kuşağında olan Türkiye, konutta çelik kullanımını 1999 depremiyle birlikte konuşmaya başladı; çünkü çelik bina, betonarme eşdeğerine göre; depreme karşı 10 kat daha dayanıklı. Çelik yapıların ısı ihtiyacı sorunu da daha ince kalınlıklarla çözülebiliyor. Ayrıca, duvarın ince olmasından dolayı iç mekanlarda yüzde 10'a varan oranlarda genişlik sağlamak mümkün oluyor. Hafif çelik sistemiyle yapılan villaların fiyatları bazı kriterlere göre değişiyor. Örneğin; fiyatlar, kullanılacak mimari projenin özelliklerine, malzemeye ve inşaat yapılacak yere göre farklılık gösterebiliyor.


Eston Da 'çelik' Siteler Yaptı
Hafif çelik sistemini sitelerde kullanan şirketlerden biri de Eston Yapı. Eston Yapı, Ardıçlı Evler, Eston Villa ve Kardelen Evleri gibi projelerinde bu sistemi kullandı.