Foça’daki ‘Lüks Villa’ Projesine Dava Açıldı

(Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel)

İzmir’in Foça İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde yapımı devam eden “ekolojik tarım turizmi” adı altındaki “ekoköy” projesinde, kanuna karşı hile yapıldığı ve bu hali ile dahi dayanak plan ve notlarına aykırılık oluşturduğu iddiasıyla TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubesi konuyu yargıya taşıdı. 

Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre; Mimarlar Odası İzmir Şubesi dava dilekçesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 1/25000  ölçekli çevre düzeni planında 11 Nisan 2022 tarihli plan notlarında yapılan değişiklikle tarım arazilerinde “ekolojik tarım turizmi” adı altında tarım arazilerinde yapılaşma yapılmasına olanak sağladığını ifade etti.

MO İzmir Şubesi dava dilekçesinde, Foça’daki, “ekolojik tarım turizmi”nin Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin “ekoturizm” tanımlamasına uymadığını belirterek bozulmamış doğal alanlara çevresel açıdan sorumlu olmadığını dile getirdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Foça Belediyesinin başvurusu üzerine Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü 07 Aralık 2023 tarihine kadar alana yönelik plan yapılması ve projelerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne onaylatılması şartı getirildi. Söz konusu parsellerde ifraz işlemi ile 35-39 dönüm aralığında değişiklik gösteren 14 ayrı parsel oluşturuldu. Önceden mera alanı olan sonra “cevizli bahçe” olarak cins değişikliği yapılan tarımsal amaçlı yapılar marjinal tarım arazileri plan notuna dayanarak yapılaşma ‘hakkı’ olduğu ileri sürüldü.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanılmasına Dair Yönetmeliği’nde belirtilen “marjinal tarım arazisi” tanımına uymadığı belirtilen dava dilekçesinde, ekolojik tarım turizmi plan notunda başvurunun ilgili başlıkta değerlendirilebilmesi için ekolojik (organik) tarım faaliyeti gerçekleştirdiğinin belgelenmesi zorunluluğu hatırlatıldı.

Foça Belediyesine yapılan proje başvurusunda projenin “ekolojik tarım ve tarım turizmi” başlıklarında değerlendirilmesinin hangi uzmanların desteği ile gerçekleştirmiş olduğu ve hangi kriterleri dikkate aldığının belirsizliğine vurgu yapıldı. Projenin Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından onaylanmamış olduğu belirtilerek, “yapı ruhsatı”nın hukuka aykırı olduğu iddia edildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.