Formula 1 Sermaye Artışı İle Yetişecek

Türkiye'yi dünyaya tanıtacak projelerden Formula 1 pistinin 21 Ağustos'taki yarışlara yetiştirilmesi için İstanbul Ticaret Odası seferberlik ilan etti.

Murat Yalçıntaş başkanlığındaki oda yönetimi dün meclisten aldığı yetki ile ilave kaynak ihtiyacını karşılama yoluna gitti. Buna göre Formula 1 için kurulan şirketin ödenmiş sermayesi 50 milyon Yeni Türk Lirası'ndan 130 milyon YTL'ye çıkarılacak. Özel gündemle olağanüstü toplanan Ticaret Odası meclis üyelerine projenin maliyeti ise 153 milyon dolar olarak açıklandı. Zaman, konuyu 'Formula 1'de hesaplar tutmadı, pistin yetişmesi için 55 milyon dolar aranıyor' başlığı ile dün manşetten duyurmuştu. Yaklaşık dört saat süren ve sert tartışmaların yaşandığı olağanüstü toplantı sonrası, Formula 1 projesinin tamamlanması için üyeler Yönetim Kurulu'nu yetkili kıldı.

Yaklaşık dört saat süren toplantı sonrası, Formula 1 projesinin kesin olarak tamamlanması için üyeler Yönetim Kurulu'nu yetkili kıldı. Edinilen bilgilere göre, oturumda 15'in üzerinde meclis üyesi konuyla ilgili söz hakkı aldı. Üyelerden bazıları projenin önemine vurgu yaparken, bazı üyeler ise “Asıl işimiz bu değil, odamız üyelerin sorunları ile ilgilenmeli.” eleştirisinde bulundu. Ancak aynı üyeler, geri dönüşü olmayan bir yola girildiğini ifade ederek, projenin bitirilmesi gerektiği yönündeki görüşe destek verdi. Bazı üyeler ise proje bedelinin artmasına tepki gösterdi: “30 milyon dolar deniyordu, şimdi 150 milyon dolar rakamları konuşuluyor.” Toplantıda Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Formula 1 pistinin son durumu hakkında meclisi bilgilendirdi. Yalçıntaş, projenin Türkiye için tarihi bir tanıtım fırsatı sunduğunu belirterek, eksiklerin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Formula ve Motor Sporları Federasyonu temsilcileri de soruları cevaplandırdı. Temsilcilerin verdiği bilgilere göre, gerçekleşme oranı yüzde 90'ı bulan projenin haziranda bitirilmesi hedefleniyor. Üyelerin görüşlerini sunmaları sonrası Meclis, sermaye artırımı ve Yönetim Kurulu'na projenin tamamlanması için tam yetki verdi. Sermaye artırımı için öncelikle Yönetim Kurulu, İstanbul İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi ortaklıkları üzerinde duracak. Sermaye artırımı ile maliyet arasındaki fark ise oda ve yeni ortaklar tarafından karşılanacak. İlki 1950'de yapılan Formula 1 yarışları dünya çapındaki organizasyonların başında geliyor. Yarışların bütün hakları 100 yıllığına Bernie Ecclestone'un şirketinin elinde bulunuyor. 10 takımın bir sezondaki (18 yarışlık) maratonu için harcanan para 3 milyar doları aşıyor. Avustralya, Malezya, Bahreyn, San Marino, İspanya, Monako, Avrupa, Kanada, Amerika, Fransa, İngiltere, Almanya, Macaristan, Belçika, İtalya, Çin, Japonya ve Brezilya zincirine son olarak Türkiye de eklenmişti. 5 bin 378 metre uzunluğa ve 12,5-21,5 metre genişliğe sahip olacak pistin inşaatı İstanbul Akfırat'ta sürüyor.