"Formula 1'e Bir Komşu Daha Kazandıracağız"



Ünlü mimar Eren Talu ve yakın zamana kadar Sabancı Topluluğu ile çalışan inşaat mühendisi arkadaşı Cem Aydemir'in üretkenlikleri artık CE Yapı İnşaat'ın projelerinde kendini gösterecek. İki yakın dostun ilk konut projesi Akfırat'ta, İstanbul Park'ın hemen yanındaki F2 Evleri. 314 konutluk projelerini şimdiye kadar ortaya koyduğu otel projelerinden elde ettiği deneyimle zenginleştirdiğini söyleyen Eren Talu'ya, Cem Aydemir de katılıyor ve "Biz insanlar için, onlara hitap eden evler yapıyoruz" diyor.

- Sizi böyle bir ortaklık için bir araya getiren şey nedir?

C.A: Bunu Eren güzel anlatıyor, o anlatsın.

E.T: Biz zaten iyi arkadaşız. Birbirimizi uzun zamandır tanırız. Cem, Sabancı Topluluğu'ndayken de çeşitli projeler gerçekleştirme aşamasına gelip bir türlü fırsat bulamamıştık. Sonra, Cem'in oradaki görevi sona erdi. Birlikte bir seyahate çıkmıştık. Dönerken, uçakta, 'bir arsa vardı ya Akfırat'ta, gel orayı değerlendirelim' dedim. Cem de 'olur' dedi. Böyle birden karar verdik. Yeni projeler de olacak

- Bu fikri gündeme getirmenizde sektörün hızlı yükselişi mi etkili oldu?

E.T: Aslında tam olarak öyle değil. Bizim otellere aşırı bir eğilimimiz var firma olarak. Otel kavramı da bir noktada konuttan çok uzak değil. Konaklama ve mekanı sahiplenme süresi kısa ama yine de birilerini memnun etmeye çalıştığınız bir yaşam alanı tasarlıyorsunuz. Dolayısıyla çok fazla şey biriktirdim oteller üzerinde çalışırken. Şimdi, bu deneyimleri en iyi şekilde konut projelerine aktarmanın zamanıydı.

C.A: Akfırat'taki arsanın büyük bölümü bana ait. 6 ortaklı bir arazimiz var. Aslında daha önce de değerlendirilebilirdi ama arsa da biraz sorunluydu o dönem. Ben de işten güçten biraz uzaklaşmıştım ve bu fikir iyi geldi. Devam da edeceğiz bu işe. Öylesine başlamadık. Yeni konut projeleri de olacak. Bunlardan biri de yine aynı bölgede, F2 Evleri'nin hemen yanında bir arsada gerçekleşecek. İsmi de F3 Evleri olacak. Ama önce ilk projemizle ilgileneceğiz.

E.T: Yani F3 Evleri'nin gelişim süreci biraz da F2'nin gidişatına ve ondan kalan izlenimlere bağlı.

- Eren Bey, deneyimlerinizi nasıl adapte ettiniz projeye?

E.T: Bizim yetiştirilişimizde eski olandan bir gün ihtiyaç duyulur diye vazgeçememe var. Yeniler gelse de eskiyi atamayız. O nedenle her yer dolap olsun istenir ve küçük evlere bir türlü sığılamaz. Bir de eskiden evler en önemli sosyal yaşam alanı olduğundan misafir odası kavramı doğmuştur. Konuklara özel ilgi gösterildiğinin kanıtıdır bu insanların gözünde. Artık bu kavramlar İstanbul'da yıkıldı denebilir. Küçük evlere ve kolay kullanıma yöneliyor herkes. F2 Evleri'ne baktığınızda modüler daireler görüyorsunuz; 2+1 ve 124 metrekare büyüklüğünde dubleksler... İsteyen bunu 4+1'e de tamamlıyor ama bir yakınıyla ortak olarak stüdyo daireye de böldürebiliyor. İnsanlar için iyi bir şeyler ortaya koymak istedik. Benim tarzımda da sadelik ve keskin çizgiler var zaten. Projeye de bütün bunlar yansıdı. F Club'ı oluşturduk mesela misafir odası yerine... Buradaki tesislerde insanlar sosyalleşecek.

C.A: F Club, yapı olarak da dışarıya kapalı bir yer olmayacak. F2 Evleri sakinlerinin kullanımına açık olduğu gibi, dışarıdan gelen insanların da F Club'a üye olması mümkün olacak.

Anadolu yakasının gözdesi Akfırat

- Projenin İstanbul Park'a çok yakın olması satış konusunda beklentinizi artırıyor mu?

C.A: Projenin Formula- 1 pistine komşu olması tabii ki etkisini artıran bir ayrıntı. Ancak, Akfırat'ın İstanbul Park'dan çok daha önemli avantajları var. Öncelikle, aniden gelişmeye başlayan bir yerleşim alanı olduğundan gecekondu yapılaşmasına hiç rastlanmayan, çok düzenli bir yer. Bununla birlikte, üniversitelere yakınlık da bir artı puan. En son Okan Üniversitesi geldi bölgeye. Bir de yollar ve altyapı çok güzel Akfırat'ta. Bundaki en büyük pay tabii İstanbul Park'ın.

E.T: Düşünsenize, 6 şeritli muazzam bir otobandan gidiyorsunuz evinize ve yoldaki her tabela yönünüzü gösteriyor, 'İstanbul Park' diye. Dolayısıyla, tarif etmesi de çok kolay. Ama tek başına Formula- 1 pistinin satışlarımızı artıracağını hiç düşünmedik. Fakat, projenin adını belirlerken isminden yararlandık.

'Tek tip insanları toplamak istemeyiz'

- Projenizi dış dünyadan soyutluyor musunuz?

C.A: Asla. F2 Evleri'nde herkese yer var. Şu tarz insanlara satarız, bunlara satmayız gibi ayrımcı bir düşünceye girmemiz mümkün değil. Eren'in de söylediği gibi, insanlar için yapıyoruz bu projeyi. Zaten tarz olarak da sadece kendini bu konsepte yakın hissedenler talep edecektir.

E.T: Farklı insanların F Club'a üye olması renklilik de getirir. Düşünsenize, bir sitede hep aynı insanlarla bir arada olmayı... Havuzda aynı kişiler, kafede aynı kişiler, apartmanda aynı kişiler... İnsanların başka bireyler de görmeye ihtiyacı var.