Fotoğrafın Genç Solukları Türkiye Turuna Başlıyor

İsimlerini duyurma şansı yakalayamamış, kaliteli işler üreten genç fotoğrafçılara yönelik bir keşif projesi olan “Türk Fotoğrafında Genç Soluklar” sergisi, 3-16 Ekim tarihleri arasında İzmir Sanat'ta İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi ve İstanbul Fotoğraf Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen ve çalışmalarını yakın çevresi dışına çıkarıp isimlerini duyurma şansı yakalayamamış, kaliteli işler üreten genç fotoğrafçılara yönelik bir keşif projesi olan 'Türk Fotoğrafında Genç Soluklar'ın üçüncü ayağında öne çıkan çalışmalar, 3-16 Ekim tarihleri arasında İzmir Sanat'ta sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sergi, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli kentleri turlayarak daha geniş bir kitleyle buluşacak.

Genç fotoğrafçıların çalışmalarına, Geniş Açı'nın sergiyle eşzamanlı olarak piyasaya çıkan ve sadece Genç Soluklar'ın işlerinden oluşan Türkçe/İngilizce özel sayısında da ulaşmak mümkün. İlk olarak İFM ile İstanbul, Ankara ve İzmir'deki belli başlı kitapevlerinde ve sektörel satış noktalarında satışa sunulan dergi, 1 Ekim'den itibaren tüm Türkiye'deki bayilerden, D&R'lardan ve kitapevlerinden satın alınabiliyor.

Tek tek fotoğraflar üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerine kurulu fotoğraf yarışmaları mekanizmasının dışında bir yapısı olan ve otuz beş yaş altı fotoğrafçıların tematik portfolyolarla başvurabildiği projede, bu yıl işleri sergilenecek isimler iki gruptan oluşuyor. Ana grupta yer alan sekiz fotoğrafçının çalışmaları serginin ağırlığını oluştururken, çalışmalarında kimi eksik noktalar bulunsa da projeye katılan 108 portfolyo arasından sıyrılan ve destek çıkılması gerektiği düşünülen isimlerden oluşan diğer gruptaysa dokuz fotoğrafçı yer alıyor.

Katılımcıların yaş ortalamasının 25,6 olarak gerçekleştiği bu yılki Genç Soluklar'ın öne çıkan isimleri ve çalışmaları (soyadlarına göre) şöyle sıralanıyor:

GENÇ SOLUKLAR
- Şahinde Akkaya "Bilet Kalmadı"
- Aylin Dinçel "Deniz ve İnsan"
- Bora Gürsel "Vitrindekiler"
- Neriman Kamçılı "İsimsiz Rüyalar"
- Emrah Kangal "Düş"
- Korhan Karaoysal "Alternative Camp Günlüğü"
- Zeynep Kayan "Oda Soğuk"
- Volkan Kızıltunç "İnsitu"

DİKKAT ÇEKENLER
- Ercan Aydeniz "Sahilsiz Çöl"
- Hakan Babacan "Benim Sinemalarım"
- Mert Veysel Kibar "Çadır"
- Su Madenci "Bütünün İçinden"
- Rengim Mütevellioğlu "İnsan Nedir?"
- Melih Önyer "Karanlığın Çizgileri"
- Remzi Şimşek "Yatılı Bölge Okulları"
- Saffet Vatansever "Eylemler"
- Volga Yıldız "Londra"

Türk Fotoğrafında Genç Soluklar’a katılımların yüzde 51’i İstanbul’dan gerçekleşirken, Ankara’dan ve İzmir’den projeye katılanların oranı sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 10 oldu.

Yarışma, ülke fotoğrafındaki durgunluğu kırmayı, yeni isimlere / yaklaşımlara öncelik tanımayı ve fotoğrafçıların zamana yayılan tematik çalışmalarını teşvik etmeyi hedefliyor. Fotoğrafçıların belirli bir konu üzerine çalıştıkları, belli bir dil / duygu / yaklaşım bütünlüğü olan tematik portfolyolarla katılabildiği bu proje sonucunda seçilen işler, hem Türkiye’nin çeşitli illerinde sergileniyor, hem de Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi’nin sergiyle eşzamanlı olarak piyasaya çıkan Türkçe / İngilizce özel sayısında yayımlanıyor.