Fransa Nabucco Yerine Nükleerle İlgileniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nabucco projesinde 6'ıncı ortağın belirlendiğini hatırlatarak,''dolayısıyla kararlar verilmiş bulunuyor'' dedi. Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli ise Türkiye'nin nükleer projelerinde yer almak istediklerini söyledi. Bakan Güler, büyük proje ve ihalelerin değerlendirmelerinin teknik ve ticari olduğu kadar, siyasi boyutuyla da ele alındığını vurguladı.

Bazı resmi temas ve ziyaretler için Türkiye'de bulunan Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli ile beraberindeki işadamı heyeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i ziyaret etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Güler, Fransız heyet ile geniş katılımlı bir toplantı yaptıklarını, enerji alanındaki mevcut projeler ve ileriye dönük projeler konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli de iki ülke arasında enerji sektörü dahil köklü ve derin ilişkiler bulunduğunu, bu nedenle Türkiye'yi geniş bir işadamı heyetiyle ziyaret ettiklerini kaydetti.

Fransız firmaların Türkiye'deki nükleer enerji, doğalgaz ve elektrik dağıtımı konularınıyla ilgili olduklarını belirten Novelli, "Dünyanın en iyi firmaları arasında, hatta ben en iyisi diyeceğim, Fransız arzı bulunmaktadır. Dolayısıyla Sayın Güler'in de ifade etmeyi uygun gördükleri tüm projelerde var olmak istiyoruz. Özellikle nükleer donanım projelerine biz de katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Heyetinde Suez, Areva gibi bu alanda uzmanlaşmış şirketlerin bulunduğunu vurgulayan Novelli, enerji konusundaki detaylı çalışmaların önümüzdeki dönem devam edeceğini bildirdi.

"6'ıncı ortak seçildi"

Bir basın mensubunun geçen hafta AB Güney Avrupa DoğalGaz Projesi Koordinatörü Josias Van Aartsen'in Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak,"Gas De France ile ilgili çekinceniz ortadan kalktı mı?" şeklindeki sorusu üzerine Enerji Bakanı Güler, Nabucco'nun ayrı bir proje olduğunu ve bu projede 6'ıncı ortağın seçildiğini hatırlatarak, "Biz 2 hafta içinde tarifelerle ilgili kısmı ayrıntılı olarak görüşeceğiz, 3 hafta sonra Aartsen de tekrar bir araya geleceğiz" dedi.

Novelli ile bugün yaptığı görüşmede ise Nabucco projesi dışındaki konuları görüştüklerine dikkat çeken Güler, "O konular içinde nükleer santral ağırlıktaydı. Bu arada kömür konusunda yapılan yatırımlar ve daha önce gerçekleştirilen yatırım konuları değerlendirildi. Ayrıca enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında görüştük" dedi.

Nabucco projesinde 6'ıncı ortağın oybirliği ile belirlendiğini vurgulayan Güler, "Dolayısıyla kararlar verilmiş bulunuyor. Zaten Sayın Bakan da onu o şekilde not ettiklerini söylediler. Dolayısıyla karşılıklı not etmiş olduk" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'nin AB üyeliğine bakışının hatırlatılarak, "Tüm bunlara bakıldığı zaman Fransız firmaların Türkiye'deki büyük ihalelere katılımı ne kadar mümkün?" şeklindeki soru üzerine Enerji Bakanı Güler, "Bildiğiniz gibi ilişkilerimizin kültürel ve tarihi olmasının yanı sıra projeler bazında baktığınız zaman projelerin bir teknik yönü var, bir ticari yönü var bir de tabii siyasi yönü var" dedi.

Bütün bu ilişkilerin 3 ayak üzerinde düşünülmesinin gerektiğini belirten Güler, Türkiye olarak bir istisnai durum içerisinde olmadıklarını söyledi.

"Ermeni yasası parlamentodan geçmedi"

Bir gazetecinin, "Fransa Meclisi'nde Ermeni iddialarına karşı çıkılmasını suç sayan yasa teklifi geçtikten sonra Gas De France'nin Nabucco için 6'ıncı ortaklığı gündeme gelmişti. O zaman Türkiye 'milli çıkarlarımız önce gelir, Fransa ile ekonomik ilişkiler askıya alınabilir' demişti. Fransa'dan geçen bu yasayı Türkiye unutabilir mi?"şeklindeki sorusu üzerine Fransız Bakan Novelli, Fransız parlamentosunun söz konusu yasayı kabul etmediğini belirtti.

Yasayı Fransız Ulusal Meclisi'nin kabul ettiğini hatırlatan Novelli, Senato'nun da bu kararı onaylaması durumunda ancak yasının geçmiş olacağını söyledi.

Gas De France'nin Nabucco konsorsiyumuna üye olmak için adaylığını koyduğunu kaydeden Novelli, ancak Gas De France'nin adaylığının Türk makamları tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Novelli, "Üzüldük, çünkü Gas De France gerçekten çok önemli bir şirket. Bu konsorsiyuma katılmasının teknik açıdan, güvenlik açısından çok önemli avantajları olacaktı. Ama seçilmemiş olması bir veridir, bir olgudur, biz de kayda geçtik. Gas DeFrance de aynı şekilde bunu kayda geçti ve adaylığını geri çekti" dedi.

Bazı kesimlerin Gas De France'nin Nabucco projesinin gerçekleştirilmesi için kurulan konsorsiyuma adaylığının kabul edilmemesi ve Fransa ve Türkiye arasında mevcut olan bazı siyasi görüş ayrılıkları arasında bağlantı kurduğunu kaydeden Novelli, "Ben Fransa'nın dış ticaretinden sorumlu bakan olarak geleceğe bakmakla yükümlüyüm. Bunun amacı da şu; biz şu ya da bu alanda yaşanan iniş çıkışlara takılıp kalmamalıyız, geleceğe bakmalıyız" dedi.

Fransız firmalarının enerji ve ekonomi alanlarındaki becerisinin mükemmellik düzeyinde olduğunu kaydeden Novelli, "Nükleer alandaki şirketlerimizin uluslararası düzeyde kabul edilmiş başarısı da gelecekte Türk dostlarımızın bu konuda alacakları kararlarında akılcılık temelinde alacaklarına güven duymamızı sağlıyor" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Enerji Bakanlığı'ndan çıkarken yardımcısından kabanı ve atkısını isteyen Bakan Novelli, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilere atıfta bulunarak Bakan Güler'e dönüp "Soğuk sadece dışarıda, ilişkilerimiz gayet sıcak" dedi.

NABUCCO PROJESİ:

Adını İtalyan besteci Guiseppe Verdi'nin bir operasından alan Nabucco projesi ile Hazar doğalgazının Türkiye üzerinden - Rusya devre dışı bırakılarak - Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya güzergahını izleyerek Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.

Proje, Rusya'nın doğalgazı bir "silah" olarak kullanmasına karşı, Avrupa Birliği'nin ilk kayda değer ortak enerji girişimi olarak nitelendiriliyor.

3 bin 300 kilometrelik bu boru hattı projesinde şu anda, Avusturyalı OMV, Bulgargaz, Macar MOL, Rumen Transgaz ve Türk BOTAŞ firmaları yer alıyor.

Almanya'nın en büyük enerji şirketlerinden RWE geçtiğimiz hafta konsorsiyuma katılmıştı. RWE'nin Nabucco projesine katılımıyla finansman sağlamada önemli bir avantaj elde edileceği belirtiliyor.

2012'de faaliyete geçmesi hedeflenen boru hattı ile yılda 25.5 milyar metreküp doğalgazın taşınması hedefleniyor.