Fransız Dergisi L'expansion Türkiye'yi Değerlendirdi



Fransız dergisi L'Expansion, hala yaygın imajına karşın Türkiye'nin, artık bir zanaat ve tekstil ülkesi olmadığını, airbus için parça ürettiğini, Renault için ilk elektrikli arabayı imal ettiğini yazdı. Fransız dergisi L'Expansion, ''Osmanlı İmparatorluğu'nun İzleri Üzerinde Türkiye'' başlıklı makale yayımladı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın açıklamalarına da yer verilen makalede, Türkiye'nin eksen değiştirdiğine yönelik iddiaları detaylı bir şekilde değerlendirilirken Balkanlar ve Kazakistan'daki şantiyelere de yer verildi, Türk inşaat firmalarının söz konusu coğrafyalarda konumlanışına dikkat çekildi.

Makalede, Türk şirketlerinin bu bölgede müthiş bir şekilde yerleştiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

''Firmalar, Kafkaslar ve Orta-Doğu'yu da içine alacak şekilde, Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar tüm önemli şantiyelerde varlık göstermektedirler. İnşaat firmalarının devleri arasında sayılan; Sembol, Enka, Rönesans gibi Avrupa'da az tanınan firmalar tüm alanlarda inşaat faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bölge ülkelerinin çoğu gelişme sürecinde olduğundan, burada daha yapılacak çok iş bulunmaktadır. Bu bölgede, yeni yolların tamamına yakın kısmı, tüm havaalanları, alışveriş merkezleri ve oteller Türkler tarafından gerçekleştirilmiştir. Gürcistan'daki Tiflis Havaalanı, Balkanlardaki otoyollar, Libya'daki Trablus Limanının yanı sıra, Kazakistan'daki muhteşem devlet sarayı öne çıkan örneklerdir.''

Coğrafi yakınlığın ve bazı ülkelerle olan dil yakınlığının ötesinde, Türk Firmalarının önemli üstünlükleri bulunduğu ifade edilen makalede, Frank Debie'nin, ''Firmaların, Avrupa standartlarını talep eden fakir ekonomilere, rekabet edebilir mükemmel ürünler ve çok iyi lojistik takip hizmeti sunabildiği''ne ilişkin sözlerine yer verildi.

Makalede, Türkiye'nin bölgede bu şekilde yerleşmesinin bir tesadüf olmadığına dikkat çekilerek, Türkiye'nin 20 yıldır sınır komşularında yaşanan tarihi değişiklikleri zamanında değerlendirebildiği ve Komünizmin yıkılmasıyla Kafkasların, Orta Asya ve Balkanların kapılarının açıldığını görebildiği belirtildi.

Sinan Ülgen'in, ''İkinci Irak savaşından sonra, Amerika'nın yasallığının sekteye uğradığını; İran ve Türkiye'nin etki alanlarını genişletmek üzere bu boşluktan yararlandığını'' anlatan değerlendirmelerinin bulunduğu makalede, Avrupalı bir diplomatın, ''Demokrasisi nedeniyle, Türkiye burada çok daha önemli bir koza sahiptir. Türkiye, düşüşe geçen geleneksel Arap sistemleri karşısında Orta Doğu'da önemli bir model görevini üstlenmiştir'' ifadelerine yer verildi.

Makalenin devamında ''Türkiye'nin dünya çapında bir aktör olma yolundaki'' çalışmalarına ve Avrupa Birliği sürecine yer verildi.