Fransız Kalkınma Ajansı’ndan İzmir’e Kredi



İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZSU ile Fransız Kalkınma Ajansı (AF) arasında kredi sözleşmesi imzalandı. Kültürpark İzmir Sanat Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Oliver Gauvin’in yanı sıra Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ve İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan katıldı.

BirGün’de yer alan habere göre; Soyer, imzalanan bu sözleşmeyle Çeşme ve Dikili’nin sağlıklı içme suyu altyapısına kavuşacağını ifade etti. Göreve geldiğinden bu yana pırıl pırıl bir körfez, temiz bir çevre ve sağlıklı su için çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Soyer, “Bugün İZSU Genel Müdürlüğümüzün sağlıklı ve kesintisiz su, güçlü altyapı ve sağlıklı çevre misyonu için yürüttüğü çalışmalara yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Büyükşehir Belediyemiz Uluslararası kredi kuruluşları tarafından en yüksek notla değerlendirilen bir konumda. Kredi notumuz Aralık ayında bir kez daha AAA olarak teyit edildi. Pandemi nedeniyle ülkemizde ve dünyada ekonomik sıkıntılar derinleşirken yüksek kredi notuna sahip olmak yönetimimize duyulan uluslararası güvenin bir göstergesidir. Bugün de bunun sonucunda toplandık. Çeşme ve Dikili’deki yatırımlarımız için yeni bir kaynak sağlamak adına yaptığımız çalışmalar sonucunda AFD ile 49 milyon 800 bin avroluk kredi sözleşmesine imza atıyoruz. Bu sayede ülkemizdeki bankalardan daha düşük faizli bir krediye sahip olacağız.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Su kaynakları korunacak
Önceliklerini kuraklık konusunda en riskli bölge olan Çeşme’ye verdiklerini söyleyen Soyer, “İzmir’i afetlere karşı dirençli bir hale getirmek için hep kararlılık gösterdik. Bu nedenle hem pandemi hem de depreme hazırlıklıydık. Benzer riskler kuraklık için de geçerli. Bu nedenle su konusunda milyarlarca liralık altyapı yatırımları gerçekleştiriyoruz. Önceliğimizi kuraklık konusunda en riskli bölge olan Çeşme’ye verdik. Yatırımlarımız içme sularımızın niteliğini ve niceliğini koruyacak. Çünkü biz tüm canlıların hayatının suya bağlı olduğunu biliyor ve her geçen gün temel kaynağımız olan suyun azaldığını görüyoruz. Bu çerçevede İZSU Genel Müdürlüğümüz sınırlı olan su kaynaklarımızın korunmasını, alternatif su kaynaklarının oluşturulmasını ve tüketicilerin bilinçlendirilmesini en temel görev olarak görüyor.” diye konuştu.

İmzalanan 500 bin avroluk hibe anlaşmasıyla ilgili de bilgi veren Soyer, şunları ifade etti: “Bugün Fransız Kalkınma Ajansı ile ikinci bir anlaşmayı 500 bin avroluk bir hibe için atıyoruz. Bu hibe ile atık su tesislerimizdeki enerji sarfiyatını yüzde 8 ile 10 arasında azaltmayı amaçlıyoruz.”

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Oliver Gauvin ise Paris İklim Anlaşması’nın beşinci yıldönümünden birkaç gün sonra düzenlenen bu imza törenine katılmaktan mutluluk duyduğunu belirterek şunları kaydetti: “Suyun varlığı ve tam tersi durumlarda iklim politikasının geniş kapsamlı etkilerinin olacağını görüyoruz. Gelir getirmeyen suyu yönetme, değerli su kaynaklarını koruma ve su sektöründe enerji verimliliği için önlemleri uygulama ihtiyacı, hizmetleri genişletmek ve iyileştirmek, finansal performansı arttırmak, şehirleri daha çekici daha getirmek, iklim direncini arttırmak ve enerji tüketimini azaltmak konusunda kamu hizmetlerine izin verilmesiyle giderek daha önemli hale geldi. Sunulan kredinin yanı sıra amaçlanan teknik işbirliği aracılığıyla bu alandaki Fransız bilgi birikimini paylaşacak, iyi uygulamaları ve suyun ve enerjinin yönetiminin optimizasyonu konusundaki yenilikleri yayacak olmaktan mutluluk duyuyorum.”