Fukuşima'da Eve Dönüş Vakti...



Japonya , 3 yıl önceki deprem ve tsunami felaketinin ardından ilk kez Fukuşima nükleer santralinin 20 kilometre çevresindeki tahliye bölgesinde yer alan bir kentin tekrar açılacağını açıkladı.

Yetkililer, radyasyon düzeyinin düşmesinin ardından 357 kişinin Tamura kentindeki 117 eve dönmesine izin verildiğini söyledi. Yöre halkının, radyasyonun özellikle çocuklar üzerindeki etkisinden duydukları endişe nedeniyle evlerine dönmek konusunda kararsız olduğu belirtildi.

19 bin kişi öldü

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 19 bin kişi yaşamını yitirmişti. Deprem ve tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Nükleer santral çevresindeki kentlerde yaşayan 100 bin kişi tahliye edilmişti.

Hükümet , tahliye edilenlere her ay bin dolar tazminat ödüyor. Tahliye edilenlerin büyük bir kısmı, hala geçici konutlarda ya da yakınlarının evlerinde kalıyor. Evlerine dönmeye karar verenlere teşvik için bir kereliğine 9 bin dolar ödeme yapılacak. Aylık ödemeler, bir yıl daha devam edecek.