Fukuşima'da Tehlike Sanılandan Çok Daha Büyük



Japonya’daki Nükleer Düzenleme Kurulu, Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktif su sızıntısının ciddiyet seviyesinin 1’den 3’e yükseltilmesini önerdi.

Düzenleme Kurulu, çarşamba günü yaptığı haftalık toplantıda, Fukuşima’daki durumun Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği’nde (İNES) “anomali”den “ciddi olay” seviyesine yükseltilmesi önerisini gündeme getirdi. İNES’te, “Güvenlik açısından önemsiz (0)’den “Büyük Kaza’ya (7) kadar sekiz seviye bulunuyor. Kurulun, BM’nin ilgili kurumunun bu konudaki görüşlerini almayı ve 2011’de büyük zarar gören santral için İNES’in kullanılmasının uygun olup olmadığını da araştırmayı planladığı belirtildi.

Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO), tankın bulunduğu bölgenin sahil şeridinin 100 metre gerisinde olduğunu ve sızıntının deniz için henüz bir tehdit oluşturmadığını savunsa da bu görüşü paylaşmayan ve “son derece endişeli” olduklarını belirten düzenleme kurulu yetkilileri, TEPCO’dan sızıntının nedeni ve olası etkilerine acilen belirlemesini istiyor.

Tankların kapasitesi doldu

BBC’ye konuşan bağımsız uzmanlara göre Fukuşima’daki sızıntı tahmin edilenden çok daha büyük boyutlarda. Alman ve Fransız hükümetlerine danışmanlık yapan bağımsız uzman Mycle Schneider’e göre radyoaktivite içeren su, tesisin her yerinden toprağa sızıyor. Schneider şimdiye dek ne kadar radyasyon sızdığını tespit etmenin oldukça güç olduğunu ancak durumun Japonya hükümeti ve TEPCO’nun tahmin ettiğinden çok daha kötü olabileceğini ifade etti. TEPCO’ya göre yaklaşık 300 ton radyoaktivite içeren su, nükleer tesisten toprağa sızdı. Radyoaktif madde içeren sular nükleer tesiste su tanklarının içerisinde depolanıyor ancak bu tankların da kapasitesinin yüzde 85’ini doldurduğu belirtiliyor.

Fukuşima ile ilgili uzmanların en büyük endişelerinden biri radyoaktivite içeren suyun denize sızma ihtimali. Zira yetkililer nükleer sızıntının okyanusa karışmasını engellemekte zorlanıyor. Bazı radyoaktif maddelerin topraktan süzülerek santralin yanıbaşındaki okyanus sularına karışma ihtimali yüksek.

Japonya’da 11 Mart 2011’de meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima Daiçi santralinde peş peşe patlamalar meydana gelmiş, soğutma sistemi arızalanarak yakıt çubukları açığa çıkmış ve çevreye önemli ölçüde radyoaktif sızıntı olmuştu. Olay İNES’e göre de “Büyük Kaza” olarak nitelenmişti.