GAIT Sürdürülebilir Ulaşım için Türkiye-AB Ortaklığı Semineri



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye’de ulaşımın, yeşil, dengeli, erişilebilir olması ve Avrupa Tek Taşımacılık Alanı ile entegrasyonuna ilişkin “Sürdürülebilir Ulaşım için Türkiye-AB Ortaklığı” başlattı. Söz konusu ortaklık kapsamında 8-9 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek seminer kapsamında dünyada ulaşım alanında gelinen son aşama ve marka olmuş kentlerdeki sıra dışı çözümler en yetkili ağızlar tarafından aktarılacak. Seminerin açılışını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yapacak.
 
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yürütülen ‘Ulaştırma Operasyonel Programı-UOP’ kapsamında düzenlenen seminere küresel düzeyde önemli isimler, ‘sürdürülebilir ulaşım’ bağlamında, dünyanın değişik kent ve bölgelerine ilişkin deneyimlerini aktaracak. İki gün sürecek seminer kapsamında sürdürülebilir ulaşım konusu her bir panelde farklı bir boyutu ele alınarak incelenecek. Ulusal ve kentsel boyutlarda karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri masaya yatırılırken, Türkiye’nin Avrupa Birliği Tek Taşımacılık Alanı’na entegrasyonunun kolaylaştırılması için çözüm önerileri sunulacak. Ayrıca seminerde dünyada bu alanda gelinen son aşama ve marka olmuş bazı kentlerdeki sıra dışı çözümler en yetkili ağızlar tarafından aktarılacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu


José Viegas Türkiye’ye geliyor

Türkiye’de bir ilke imza atacak seminerin açılışını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yapacak. Seminerin onur konukları arasında ise Uluslararası Ulaşım Formu Genel Sekreteri José Viegas da bulunacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Bekir Gezer, söz konusu seminerde çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan detaylı sunum ve karşılaştırmaların da yapılacağını söyledi. Ulusal ve kentsel boyutlarda karşılaşılan sorunlara çözüm aranacağını vurgulayan Gezer, “Sürdürülebilirlik çatısı altında ‘Yeşil ve Dengeli’, ‘Erişilebilir ve Kapsayıcı’, ‘Akıllı’ Ulaşım konu başlıklarını enine boyuna tartışacağız” dedi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Tek Taşımacılık Alanı’na Entegrasyonu konusunun da farklı boyutları ile inceleneceğini belirtmiştir.

520 mMilyon euro’luk program

Gezer, Ulaştırma Operasyonel Programı’nın Avrupa Birliği-Türkiye ortaklığının önemli ve somut göstergelerinden birini oluşturan bir program olduğuna işaret ederek, “Ulaştırma Operasyonel Programı; Türk ulaştırma sektörünün AB ulaştırma müktesebatına aşamalı bir şekilde uyumlaştırılması yoluyla Türkiye’nin ulaştırma alanında AB’ye entegrasyonunu güçlendirmeyi amaçlıyor. Ulaştırma Operasyonel Programı, Türkiye’nin bu alandaki hedeflerine ulaşmada önemli ve iyi planlanmış bir destektir. Yüzde 85’i AB tarafından finanse edilen, toplamı 520 milyon Euro’luk bir programdan bahsediyoruz” diye konuştu. Gezer, GAIT Sürdürülebilir Ulaşım için Türkiye-AB Ortaklığı Semineri’nin, Ulaştırma Operasyonel Programı’nın hedeflerine ulaşması açısından da ayrı bir önemi bulunduğunu vurguladı.