Galataport İhalesine Yeni Ortakla Gireceğiz



İptal edilen Galataport ihalesine en yüksek teklifi veren konsorsiyum ortaklarından İsrailli işadamı Eyal Ofer, “Galataport için tekrar teklif vermeyi çok isterim. Daha öncesinde de teklif vermiştim. Bu konuda uzun bir süreç geçirmiştik. Sonuçta eleme süreci, tanıma süreci aynı zamanda da yetkin bir konsorsiyum için birlik meydana getirme sürecinden de daha önce geçmiştik. Bu işlemlerden geçtikten sonra Galataport ihalesini kazandık. Ancak ihale iptal oldu. İhale tekrar olacaksa biz yine tekrar teklif vereceğiz” dedi.

Davos Zirvesi’nde Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga’nın sorularını yanıtlayan Ofer, “Bu sefer mimari proje değişecek mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Galataport için mimari bir tasarı ortaya koymadık. Çünkü bu proje zaten bize tamamen son detayına kadar İstanbul şehri tarafından ve birçok otorite tarafından bize dikte edilmişti. Tasarı aşamasında bizim hiçbir katkımız olmadı.”

Özlem Dalga’nın “İhaleye yeni bir ortakla mı gireceksiniz?” sorusuna “Kesinlikle yeni bir ortakla yapmayı düşünüyorum” şeklinde net yanıt veren Ofer açıklamalarına şöyle devam etti:

“ilk ihalede 3.5 milyar dolar 39 yıllık kira bedeli olarak verilecekti. Bu konuda da mevcut değer hesabı yapılmıştı. Bu da toplamda 300 milyon dolardı. Galataport ihalesi o dönemde ihale edildiğinde bir tasarım bir de yapım içeriyordu. Tasarım tabii ki hükümet ve şehir tarafından ortaya konulmuştu. Bütün bu 5 milyar dolar civarında bir inşa ücretinden sonra kira da şehre verilecekti. Bu da yaklaşık olarak 3.5 milyon dolardı.”