Galataportları Kurtarma Yasası



Kıyılarda hazırlanan “pazarlama projeleri”ndeki “özelleştirmeyi özendirmek” için düzenlenen ayrıcalıklı imar kurallarının yargıdan dönmesi üzerine, aynı projeleri “kurtarma”yı amaçlayan yasa değişiklikleri düzenleniyor. Bunlardan özellikle “Galataport” projesinin Kıyı Kanunu’na aykırı rant yapılaşmaları yüzünden iptal edilen planlarını yeniden devreye sokmayı sağlayacak yasa değişikliği TBMM gündeminde.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nca hazırlanan tasarıya göre, hükümetin “turizm alanı” ilan edilerek imar yetkisini belediyeden aldığı kıyı alanlarında, halka açık kulanım yerine turizm amaçlı yapılaşmanın gerçekleşebilmesi için Kıyı Kanunu’na özetle şu hüküm ekleniyor:

“Turizm alanlarında yer alan sahil şeritlerindeki günübirlik turizm alanlarının veya sahil şeridi dışındaki konaklama tesislerinin tamamlayıcısı ve devamı niteliğinde olan yapı ve tesislere ilişkin planlar bakanlıkça tasdik edilir.”

Madde bu şekilde yasalaşırsa, “turizm alanı” ilan edilen Galataport gibi kıyı projelerindeki iskele, rıhtım, yolcu salonu vb. kıyıda yapılması zorunlu tesislerin dışında, kıyı alanında yapılamayacak olan otel, rezidans, home ofis vb. gibi rant yapılaşması da “planlarda gösterilerek” bakanlık onayıyla gerçekleşebilecek.

Bu tür kullanımlar için “Bütünleşik Kıyı Planı” tanımı getirilen tasarının sahildeki tesislerle “gerideki rant yapılaşmasını birlikte gerçekleştirmeye” yönelik maddesi de şöyle: “Kıyı, dolgu alanları, sahil şeridi ve bu alanlarda yer alan kullanımların devamı ve tamamlayıcısı olan kullanımların yer aldığı geri sahaların korunmasına, kullanılmasına ve yapılaşmasına dair her alanda, her tür ve ölçekte Bütünleşik Kıyı Alanı Planlarını Bayındırlık ve İskân Bakanlığı yapar, yaptırır ve resen onaylar.”

Dolgularda yapılaşma

Aynı tasarıda özellikle “doldurma” ve “kurutma” ile elde edilen kıyı arazilerinde de mevcut yasada izin verilmeyen yapılaşmaların gerçekleşmesine olanak sağlayan değişiklikler var.

Tasarıda, arazilerin “kullanım”ına olanak sağlayan madde ise şöyle: “Kıyıda, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler üzerinde yapılacak veya yaptırılacak yapıların yapı ruhsatları ve yapı kullanma izinleri bayındırlık ve iskân il müdürlüklerince verilir.”