Galataport’ta Onay Süreci Durdu



Danıştay’ın Galataport ihalesine ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Yüksek Planlama Kurulu’ndaki onay sürecini durdurdu. Bu karar kalkana kadar YPK’da işlem yapılamayacak. Danıştay’ın Galataport ihalesine ilişkin imar planındaki değişikliği onaylayan Kültür Bakanlığı işleminin yürütmesini durdurdu. Bu yeni durum, aylardır Yüksek Planlama Kurulu’nda (YPK) bekleyen ihale sonucuna yönelik onay sürecini durdurdu. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı kaldırılmadığı sürece YPK’dan karar çıkmayacağını belirtiyor.

Davanın tarafı olan Kültür Bakanlığı’nın öncelikle idareye kararı bildirmesi beklenecek. Bu aşamadan sonra da gerekçeye göre yeni bir işlem yapılacak. Bu işlemler arasında çeşitli alternatifler sıralanıyor. Bunlardan biri hızlı bir şekilde yeni mevzuata göre imar planı değişikliğinin yenilenmesi. Ancak bunun yeterli olup olmayacağı belli değil.

Bu şartlarda Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin ‘şartlar değişti’ diyerek ihaleyi iptal etmesi gündeme gelebilir. Özelleştirme İdaresi de yeni bir ihale açabilir.

Bu arada Ulaştırma Bakanlığı’nın ödeme planında ağırlığın öne kaydırılması önerisinin idare lehine sonuç doğuracağı için hukuki bulunuyor ancak İsrailli işadamı Sami Ofer liderliğindeki konsorsiyumun ihalede teklif ettiğinden daha fazlasını teklif etmesi gerekecek ya da en azından o teklifin altına inmeyecek.

49 yıllık ödeme takviminin aşağı çekilmesinin mümkün olmadığının da altı çizilerek, “Bu ihale şartlarının değişmesi anlamına gelir” görüşü savunuluyor.

Süreç 2 yılı bulabilir
Hukukçulara göre, Danıştay’ın esas kararını açıklanması 2 sene sürebilir ve bu zamana kadar projenin başlaması mümkün değil. Hukukçular, Anayasa Mahkemesi’nin kararının Danıştay’ın kararını etkilemeyeceği ve iki kararın birbiriyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini düşünüyor.