Galataport'un Ortakları Dava İçin Toplanacak

Galataport'un yapılacağı sahil şeridi.

İptal edilen Galataport ihalesine en yüksek teklifi veren Royal Caribbean Ortak Girişim Grubu, hukuki haklarını aramaya hazırlanıyor. Ofer Ailesi'ne ait olan Royal Caribbean Cruises, Global Yatırım Holding, ABD'li alışveriş merkezi yatırımcısı Rouse TRI Party, Monakolu yatırım şirketi Sasso Holding, İbrahim Çeçen Holding bünyesindeki IC Antbel Antalya ve Limak İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum, bu hafta toplantı yaparak hareket planını belirleyecek.

Galataport konusunu görüşmek üzere bir araya gelmeyi planladıklarını söyleyen Limak İnşaat'ın patronu Nihat Özdemir, yabancı ortaklarının karar vermesi halinde yargıya başvurabileceklerini söyledi.

Toplantının Türkiye'de mi yurtdışında mı yapılacağı konusunda bilgi vermeyen Özdemir, "Yapacağımız toplantıya Ofer Ailesi, Amerikalılar, Kutman Grubu ve diğer ortaklar katılacak. Bize göre bu ihale iptal edilmemeliydi. Bu proje, sadece İstanbul değil tüm Türkiye için önemli bir projeydi. İptali Türkiye'ye özellikle yabancı sermaye girişi anlamında bir kayıptır. Dolayısıyla bu konuda hukuki zeminde neler yapabileceğimizi konuşacağız. Yabancı ortaklarımızın kararını bekliyoruz. Bu toplantıda hakkımızı arama kararı çıkabilir" diye konuştu.

Tartışmalı ihale
Royal Caribbean Ortak Girişim Grubu, Galataport için 16 eylülde yapılan ihalede 49 yıllığına 3.8 milyar euro teklif etmişti. Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan proje için Tepe İnşaat 1.4 milyar euro, Fiba konsorsiyumu ise 1 milyar 4 milyon euro önerdi. İhaleden sonra konsorsiyumun ilk üç yılda yalnızca 2.5 milyon, 2015'e kadar da 36.6 milyon euro ödeyecekleri iddiası tartışma yarattı.

Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Unakıtan'ın Eyal Ofer ile birkaç kez görüştüğünün ortaya çıkması tartışmaları alevlendirdi. Ardından Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Danıştay 6. Dairesi'nin projeye ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan imar planını iptal etmesini gerekçe göstererek, ihale dosyasını Özelleştirme İdaresi'ne gönderdi. Sonuçta Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ihalenin iptal edildiğini ve yenileneceğini açıkladı.