Galatasaray'a Stad İnşaatında Rahatlatan Haber



Galatasaray'ın inşaatı duran "Aslantepe" Stadı'nda Başkan Adnan Polat ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ortak basın toplantısı düzenleyerek gelişmeleri anlattılar. Polat toplantıya espiri ile başladı. Polat yöneticilerden birisine saatin kaç olduğunu sordu. Yönetici ise toplantının başlamasına çok az kaldığını söyledi. Polat ise, " Bundan sonra bütün saatler 20.45'i gösterecek" dedi.

İlk olarak sözü alan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu: "Bu bölgede yapılacak olan spor komleksi İstanbul için önemli bir tesis. Ancak gelinen nokta var ve bunun için bir açıklama yapma gereğini duyduk. Ali Sami Yen Stadı karşılığında Seyrantepe'de 52 bin kişilik çok maçlı üstü kapanır-açılır spor komleksinin yapılmasıdır. Uluslararası standartlara uygun yapılacak olan spor tesisi çok amaçlı olarak kullanılacaktır. Açılan ihaleden sonra 27 Ağustos 2007 tarihinde Eren Talu Mimarlık ile Alke inşaat ortak girişimi ile sözleşme imzalanmış, ancak 720 gün içinde bitirilmesi gereken spor komleksi bu süre içinde şartnamenin şartlarını yerine getirememiştir."

Yeni ihalenin 27.07.2009 tarihinde yapılacağını sözlerine ekleyen Bayraktar, "Firma bizden süre istemiş ve verilmiştir. Yabancı ortak bulunmasına rağmen işçilerin maaşları ödenmemiş ve iş yine aksamıştır. Yüklenici firma kredi talebi için bizden teminat istemiştir. Bu teminatın da verilmesine rağmen yüklenici firma bir aşama kaydedememiştir. Yüklenici firmaya noter kanalı ile iki kez ihbarneme gönderilmiş ve verilen süre tamamlanmasına rağmen yine bir gelişme olmamıştır. 30 günlük süre içinde bir gelişme olmayınca sözleşme fesh edilmiştir. Bu nedenle yeni bir ihale tarihi belirleyerek ilam ettirdik. 17-07-2009 tarihi itibarı ile 5 firma dosya almıştır. İhale tarihi 27-07-2009 Pazartesi günü yapılacaktır. Bu proje devletin projesidir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da bu projenin arkasındadır.

Açılan ihalede istenilen şartlar yerine getirilmezse, TOKİ bu inşaatı en kısa sürede tamamlayacaktır. Yeni açılacak ihalede stadın yapılma süresi bir yıl olacak. Yani seneye Galatasaray maçlarını burada oynayacak. Eğer ihalede istenilen şartlar yerine getiremediği takdirde, biz gerekli kaynağı hazırladık ve biz yaparız. Bizim derdimiz bir an önce stadı yapmaktır. Yaşanan bu süreç bizleri de çok üzmüştür. Ne gerekiyorsa onu yapacağız. Başbakan bize bu işi için parayı bul ve inşaatı yap talimatını verdi" dedi.

Kulüp Başkanı Adnan Polat ise, "Stadın gecikmesi bizi çok etkiledi. Arkasında sayın Başbakanın imzası bulunan bu stat belli gecikmeler olsa dahi bitecektir. Önümüzdeki sezon burada futbol oynamayı hedefliyoruz. Biz bu zamana kadar kendi aramızda en ufak bir sıkıntımız olmadı. TOKİ ile uyum içinde çalıştık ve gerekli özverilerde de bulunduk. Bundan sonra arkaya dönerek ağlamak yerine önümüze bakacağız. Biz kendi üzerimize düşen her türlü projelerimizi hazırlayarak sözleşmelerimizi imzaladık.

Locaların ve koltukların satışına bile başladık. Hemen hemen yarısına yakın bir satış gerçekleşti. Biz bu satışların tamamının bitmesini bekliyoruz. Galatasaraylılar merak etmesinler. Böyle projlerde gecikmeler olabilir ama bu stat bitecektir. Ben TOKİ çalışanlarını burada teşekkür etmek istiyorum. İlk günden bu yana büyük çaba harcadılar ve harcıyorlar. Şu ana kadar sözleşmesini yaptığımız 43 milyon dolarlık satış yaptık ve hedefimizi 105 milyon dolardır. Bu kaynağı iki şirketimizin birleşmesinde kullanacağız" dedi.