"Galatasaray"da Restorasyon Başlıyor!



3 yıl önce yanan ve restorasyonu yılan hikayesine dönen tarihi Galatasaray Üniversitesi binasında restorasyon başlayacak.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, restorasyon projesinin istifa eden mimarı Sinan Genim yaptığı açıklamada istifasını geri çektiğini ve projenin kuruldan geçtiğini, bir iki ay içinde restorasyona başlanacağını söyledi.

142 yıllık tarihi Galatasaray Üniversitesi binası 22 Ocak 2013’te yangında kullanılmaz hale geldi. Aradan geçen 3 yılda bina restore edilemedi.

1. grup tescilli tarihi binanın Restorasyon Uygulama Projesi Nisan 2014’de tamamlanarak İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunuldu ancak kurul aylar geçmesine rağmen projeyi onaylamadı.

Projenin mimarı Sinan Genim’in tarihi binayı "betonarmeye" döndüreceğine dair Kültür ve Turizm Bakanlığına dilekçe ile uyarıda bulunulmuştu.

Feriye Koruma Platformu, change.org’da imza kampanyası başlatarak Sinan Genim’in betonarme projede ısrarı yüzünden adım atılamadığını belirterek Genim’in projeden çekilmesi talep etti.

Mimar Sinan Genim de kurulla anlaşamadığı için Ağustos 2015’te istifa ettiğini açıklamıştı.

Ancak aradan geçen süre zarfında başka bir mimarla anlaşma yapılmadı. Binanın korunması için gerekli olan ancak bir türlü yapılamayan binaya çatı yapılarak üstü örtüldü. Sinan Genim ise çatının örtülmesinin gerekli olmadığını, bina içinde korunacak bir eser olmadığını, maliyetin gereksiz artacağını düşünüyordu.

Genim: İçime sinmese de kabul ettik

Mimar Sinan Genim, istifasını geri çektiğini ve projenin kuruldan geçtiğini söyledi.

Bu problemin ortadan kalkması ve restorasyonun bir an önce başlaması için istifasını geri çektiğini söyleyen Genim, kuruldan geçen projeden memnun olmadığını belirtti.

“Bu problem ortadan kalksın diye içimize sinmese de kabul ettik. Görmüyor musun her tarafta kıyamet kopuyor. Bir an önce bitsin, çıkan sonuçtan sonra ben konuşma yaparım ya da kitap yazıp nereden geldiğimizi anlatacağım zaten. Şu iş bitsin üstümüzden kalksın, huzura kavuşalım.

"Bu devirde hiçbir anlamı yok"

Genim, “Çıkacak sonuç herkesi tatmin edecek mi” sorumuza şu yanıtı verdi:

"Valla Galatasaraylılar düşünsün çıkacak sonucun tatmin edip etmeyeceğini. Çıkmayacak. Çağdaş bir şey yapamıyoruz. Hiçbir anlamı yok bu devirde. Yarısı ahşap, yarısı beton, yarısı çelik, abuk sabuk birbiriyle uyumsuz malzemelerle bir şey. Bu düzeltmeleri yapanlar da ortaya çıkan neticeyi görecekler.

"Bana ve İnan (Kıraç) beye de çok sıkıntı verdi bu iş. Ülkemizde radikal ve ileriye doğru atılan her türlü atılıma karşı çıkan inanılmaz bir direnç var. Onun da sonuçlarına katlanıyoruz."

Genim, projenin hangi detaylarından memnun olmadığının ayrıntıları hakkında konuşmak istemediğini söyledi.