Galerist' in Kasım Ayı Sergisi: Ziyaretçi



Galerist'in yeni mekanındaki ikinci sergisi "Ziyaretçi", Emre Baykal ve Rob Perree'nin küratörlüğünde 9 Kasım- 5 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Trafik Vakfı'nın girişimiyle, 2002 yılının Kasım ayında Rotterdam'da düzenlenen 'Between the Waterfronts/Rıhtımlar Arasında' sergisinin devamı niteliğindeki çalışmaya, Türkiye ve Hollanda'dan 17 genç sanatçı katılıyor.

Wafae Ahalouch, Desiree de Baar, Bas van Beek, Katja Mater, Maurice Meeuwisse / Jordy Walker, Thomas Raat, Derk Thijs ve Nasan Tur gibi Hollandalı sanatçıların yanı sıra Aysel Bodur, Banu Cennetoğlu, Elmas Deniz, Ömer Ali Kazma, Ahmet Öğüt/Şener Özmen, Ceren Oykut, Erinç Seymen, Mukadder Şimşek, Cengiz Tekin gibi Türk sanatçıların işlerinin yer aldığı sergi, kültürel diyaloğun sürekliliği konusunda Trafik Vakfı'nın gösterdiği kararlılığın bir sonucu olarak gerçekleşiyor.

Sergi açılışının ardından 10 Kasım 2004 tarihinde Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek ve Fulya Erdemci, Nelly van der Geest, Ahmet Soysal, Ahmet Öğüt ve Aysel Bodur'un konuşmacı olarak katılacağı bir panelle 'ziyaretçi' kavramı tartışmaya açılacak.

Trafik Vakfının düzenlediği sergiye Mondriaan Foundation, Rotterdam Art Foundation, Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Hollanda Kültür Bakanlığı, Rotterdam Belediyesi Kültür İşleri, Rotterdam Belediyesi Dışişleri, Prins Bernhard Cultural Foundation, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Galerist destek veriyor.


Sergi Hakkında...

'Ziyaretçi' teması bir yandan 'Rıhtımlar Arasında' ile bir bağlantı oluşturacak şekilde tasarlanırken, diğer yandan bağlamını farklı kanallara açarak, çağdaş sanat söylemi içinde sanatçı ve yapıtının sürekli zemin değiştirmeye açık konumunu, sanatçının farklı disiplinler arasında dolaşma arzu ve yetisini yeniden belgeliyor. Sergi, aynı zamanda bireye giderek daha da yabancılaşan bir dünya düzeni içinde ziyaretçi olma hali, kendi isteğiyle ya da isteği dışında 'arada' kalan ya da geçiş durumları içinde sıkışan birey, dışarıda kalma ve yabancı olma stratejileri üzerinde yoğunlaşıyor. Bununla birlikte, sergide yer alan projelerin birbirleriyle kurdukları iletişim karşısında ziyaretçinin deneyim süreci de işin içine girdiğinde, çıkış noktası olan kavramın önceden hedeflenmemiş yeni boyutlara taşınmasına ve serginin bir bütün olarak yeni anlamlara yolculuk edebilmesine izin verecek bir yaklaşım hedefleniyor.

'Ziyaretçi'nin kurgulanma sürecinde sergiye davet edilecek sanatçılar belirlenirken, farklı ifade biçimlerine olabildiğince yer verme düşüncesinden hareket edilirken, aynı zamanda her iki ülkenin farklı coğrafyalarında yaşayan ya da kendi bireysel ve sanatsal arayışları doğrultusunda bu coğrafyalar arasında yer değiştiren genç kuşak sanatçılarının birbirleriyle yaratıcı bir diyalog kurması amaçlandı.

Rotterdam'da bugün çağdaş sanat sergileri için mekan olarak kullanılan eski antrepo binası Las Palmas'ta düzenlenen ilk sergide, Istanbul ve Rotterdam'da yaşayan sanatçılar, 'rıhtım kenti olmanın getirdiği ortak kültüre işaret ederken, her iki kenti kendi bağlamları içinde de değerlendiriyorlardı'. 'Rıhtımlar Arasında' ile aynı tarihlerde Rotterdam'daki sanat galerileri de Türkiye'den pek çok sanatçının yapıtlarını sergileyerek programa destek vermişti.