GAP’daki 14 Sulama Projesi Tamamlandı

GAP Projesi’nin yürütüldüğü bölgede 14 sulama projesi tamamlanırken, 9’unun inşaatı sürüyor, 8’i ise ihale programında bulunuyor.

GAP Kalkınma İdaresi verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye’nin yüzölçümü ve nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde önce su kaynaklarının geliştirilmesini amaçlayan bir mühendislik projesi olarak başlayan, daha sonra çok sektörlü, entegre, bölgesel bir yatırım programı olarak ele alınan GAP, insan odaklı sürdürülebilir bir kalkınma projesi olarak sürdürülüyor.

GAP için 2002 yılı başına kadar yaklaşık 15 milyar ABD Doları’na eşdeğer harcama yapıldı, böylece 32 milyar ABD Doları’na eşdeğer projenin yüzde 48’i tamamlandı.

Projenin en önemli ayaklarından olan enerji yatırımlarında yüzde 70 gerçekleştirme oranı sağlanırken, sulamada ise gerçekleşme oranı yüzde 12’lerde bulunuyor.

GAP Projesi’nin yürütüldüğü bölgede Şanlıurfa-Harran, Hancağız, Hacıhıdır, Derik-Dumluca, Silvan 1. ve 2. kısım, Nusaybin, Silopi Nerdüş, Akçakale yeraltı, Ceylanpınar yeraltı, Devegeçidi, Suruç yeraltı, Çınar- Göksu, Garzan-Kozluk ve Adıyaman Çamgazi gibi sulamalar yapılırken, 9’unun inşaatı devam ediyor, 8’i ise ihale programında bulunuyor.

GAP’ta mevcut sulamalar ile 215 bin 80 hektar alan sulanırken, inşaat halindeki sulamaların devreye girmesiyle 152 bin 84 hektar alan daha sulanacak. Ayrıca, ihale programında bulunan 8 projenin devreye girmesiyle 53 bin 455 hektar alan daha sulamaya açılacak. Bölgede sulamanın peyderpey devreye girmesiyle üreticiler, arazilerinden daha fazla ürün alırken, gelir düzeylerinin de hızla yükseldiği ifade ediliyor. Projenin tamamının devreye girmesiyle bölgenin bir ihracat üssü olması hedefleniyor.

Bu nedenle Türkiye’nin en büyük kargo ağırlıklı havaalanı olacak GAP-Uluslararası Havaalanı’nın inşaatı Şanlıurfa’da sürerken, proje, otoyollar ve diğer sektörlerdeki yatırımlarla destekleniyor.