GAP’taki Arazinin Yüzde 33’ü Tapusuz!



Hürriyet'in haberine göre, GAP’ta arazilerin yüzde 33’ünün tapusuz olduğu belirlendi. Kalkınma Bakanlığı’na bağlı GAP İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan raporda, GAP’ın kapsadığı Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak için “Bölgenin arazi varlığındaki miras yoluyla parçalanma ve dağınık parsellerin sorunu devam ediyor” uyarısı yer aldı. “Bölgesel Kalkınma GAP’a Bakış” başlıklı raporda şu tespitlere yer verildi:

“Şanlıurfa-Harran sulama alınında GAP İdaresi tarafından gerçekleştirilen bir gözlem çalışmasına göre toprak sahiplerinin yüzde 33’ünün tapuya sahip olmadıkları belirlenmiştir. Dengesiz mülkiyet yapısı bağlamında mevcut işletmelerin sermaye ve mevsimlik emek kısıtları kiracılık, ortakçılık gibi arazi kullanım modellerinin sürmesini engellemektedir.

Gelirlerin üçte biri

Bölgenin yedi ilinde 21 köyde yapılan bir gözlem çalışmasının sonuçlarına göre dağlık bölgelerdeki köylerin gelir düzeyi ovada ve çok sınırlı alanlarda sulama imkanına sahip olan köylerdeki gelirin üçte biri düzeyini ancak yakalamaktadır. Bu nedenle benzerlik gösteren kırsal alt bölgeler düzeyinde kalkınmanın ekonomik ve sosyal birçok dinamiğe dayandırılması ihtiyacı bulunuyor.