Gar Kavşağı'ndaki Çalışma Trafiği Kilitledi

Anakent Belediyesi'nce tarihi TCDD Ankara Garı önünde başlatılan köprülü kavşak inşaatı, kent trafiğini arap saçına çevirdi. Ulus'la bağlantılı hemen hemen her cadde ve sokakta, özellikle sabah işe gidişlerde ve akşam işten dönüşlerde tam bir trafik keşmekeşi yaşanıyor. İşyerlerine gitmek için dakikalarca yollarda bekleyen yurttaşlar, çileden çıkıyor. Başkentteki trafik sorununa her geçen gün yenileri ekleniyor. Meslek örgütlerinin ihtiyaç olmadığı, trafiği taşıt öncelikli hale getireceği ve hızlandıracağı uyarısına karşın Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek 'in ısrarı üzerine başlatılan köprülü kavşak çalışmaları, bu sorunu katlıyor. TCDD Ankara Garı önünde başlatılan köprülü kavşak çalışması Ulus'la bağlantılı hemen hemen tüm noktalarda trafik tıkanıklığına yol açarken, sabah erken saatlerde yola koyulup işe gitmek isteyen yurttaşlar, saatler 10.05'i gösterdiğinde dahi tıkanan trafikte saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Örneğin, İrfan Baştuğ Caddesi'nden Kızılay'a gitmek isteyen bir sürücü, önce Çankırı Caddesi'nden, sonra Ulus ve Opera'dan geçiyor. Araç buradan da Atatürk Bulvarı yönüne doğru hareket ediyor.

Bu aracın geçtiği her bir noktada trafikte tıkanıklık yaşanıyor. Samsun Yolu üzerinden önce Ulus ve Opera'ya, ardından da Kızılay'a gelmek isteyen bir araç da Samsun Yolu, İstanbul Caddesi, Ulus, Opera güzergâhını takip ediyor. Bu güzergâh üzerinde de araçlar uzun kuyruklar oluştururken, araç sürücüleri de tıkanıklık nedeniyle çileden çıkıyor. Bunun yanı sıra, Keçiören'den Ulus ve Kızılay'a gelmek isteyen bir araç, Kazım Karabekir Caddesi, Ulus, Opera güzergâhını kullanırken, İstanbul Yolu, Etimesgut, Sincan, Eryaman, Batıkent ve Yenimahalle'den Kızılay'a gelmek isteyen bir sürücü de, Ankara Garı önündeki köprülü kavşak inşaatı nedeniyle İstanbul Yolu, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Yenimahalle Kavşağı, Varlık Mahallesi, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önü, İstanbul Caddesi, Ulus, Opera güzergâhında ilerlemek zorunda kalıyor. 

'Bilimsellikten uzaklık böyle sonuçlar doğurur'

Eski İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Fehmi Toptaş , Ankara Garı önünde başlatılan köprülü kavşak çalışmalarının bilimsellikten uzak olduğunu dile getirdi. "Bilimsellikten uzak çalışmalar, ortaya bu türlü sorunlar çıkarır" diyen Toptaş, Ankara'nın en bilinen ulaşım ana planında raylı sistemlere öncelik verildiğinin altını çizdi. Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kent içindeki uygulamalarının, ulaşım ana planından çok uzak olduğunu vurgulayan Toptaş, "Günübirlik çözümler hiçbir zaman kent içindeki bir soruna çözüm getiremez. Bugün birçok bilim adamı kentteki trafik sorununun raylı sistemlerin yaygınlaştırılmasıyla çözülebileceğine inanırken, Melih Gökçek köprülü kavşaklara inanıyor. Üstelik Sayın Gökçek'in bilimsel, akademik bir unvanı da yok. Tüm uyarılara karşın, 'ben yaptım oldu' diyor. Buna başta hükümet yetkilileri olmak üzere, halk da tepkisiz kalıyor" diye konuştu. Toptaş, kent trafiğinin rahatlatılması için araç yoğunluğunun kent merkezinden uzaklaştırılması gerektiğini belirtti. Toptaş, "Kent merkezi yayalarındır. Onu insanlara teslim etmek zorundasınız. Ama ne yazık ki biz Ankara'da son 15 yılda bunun tam tersi uygulamalara tanık oluyoruz. Ben bu tür çalışmaları doğru bulmuyorum" dedi.

'Köprülü kavşak yapmaya gerek yok'

Yenimahalle, AOÇ, Gazi Mahallesi, Beşevler, Tandoğan, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı güzergâhında da araç yoğunluğu nedeniyle ulaşım aksıyor, bir yerden bir yere gitmek işkence haline dönüşüyor. Cumhuriyetin simge mekanlarından tarihi Ankara Garı önünde trafik sıkışıklığı bulunmadığını, köprülü kavşağa gereksinim olmadığını dile getiren meslek örgütleri ise Belediye Başkanı Gökçek'in alana köprülü kavşak yapmasındaki ısrara bir türlü anlam veremediklerini dile getiriyorlar.

'İnşaat halka zulüm'

CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok , köprülü kavşak inşaatına tepki gösterek, "Hiçbir şehir plancısı, hiçbir mimar, hiçbir bilim adamı Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, TCDD Ankara Garı önünde başlattığı köprülü kavşak inşaatı çalışmasına bir anlam veremiyor. Bilindiği gibi daha önceleri o kavşakta bir trafik sıkıntısı yaşanmıyordu. Neden şimdi 'trafik yoğunluğu' gerekçesiyle köprülü kavşak inşaatı yapılmak isteniyor? Bunun bir açıklaması olmalı. O da şu: Köprülü kavşak çalışması bize biraz TCDD Genel Müdürlüğü ile Anakent Belediyesi'nin ikili çalışmasıymış gibi görünüyor" dedi.

Kavşak inşaatının, "başkent halkına yapılan bir zulüm" olduğunu vurgulayan Baytok, "Melih Bey, eline bir hançer almış, Ankara'nın bağrını yukarıdan aşağıya, soldan sağa yarıyor. Gökçek, trafiği tek yöne mahkum eden, garip bir hale dönüştürdü" diye konuştu.