Gar ve İstasyonlar Özelleşiyor



Zarar eden kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) başını çeken T.C. Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) gar ve istasyonların özel sektör işbirliği ve kiralama yoluyla işletilmesini kararlaştırdı.

TCDD Genel Müdürlüğü’nün reform niteliğindeki bu projesi ile atıl duran 57 ildeki toplam 500 adet gar ve istasyon, TCDD ve özel sektör işbirliğiyle ekonomiye kazandırılacak.

Kentlerin gelişmesi sonucu tamamen kent merkezleri içinde kalan gar ve istasyon alanlarının özelleştirilmesinden elde edilecek gelir ile kurumun finansman yapısı güçlendirilecek.

TCDD Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar doğrultusuda gar ve istasyon alanlarının sadece demiryolu işletmeciliği alanında değil, kentlinin sosyal, kültürel ve ticari ihtiyaçlarının da karşılandığı ve yüksek standartlarda hizmetin verildiği alanlara dönüştürülmesi de gerçekleştirilmiş olacak. Tüm gar ve istasyonlarının Avrupa standardına yükseltilmesi amacını da taşıyan uygulama kapsamında söz konusu istasyon alanlarının yalnızca yolcu sirkülasyonun bulunduğu alanlar değil istasyon sahası ve tesislerin tamamının uzun süreli kiraya verilmesi suretiyle değerlendirilmesi de mümkün olabilecek.

TCDD Genel Müdürlüğü’nün ihale programına göre girişimci kiralamak istediği gar veya istasyon alanları ile ilgili olarak gerekli başvurularını kuruma yapabilecekler. Girişimcilerin talepte bulundukları istasyon sahaları, kuruluşun elemanları ve girişimci ile birlikte yerinde görülerek işletmecilik faaliyeti yönünden TCDD’nin zaruri ihtiyaçları dışında kiralanabilecek.