Garanti Satışında Doğuş'un Eli Sağlam, Bu Kez 'Eşit Ortaklık Prensibi' Olmayacak



GE'nin Garanti'deki yüzde 20.85 hissesini alacak yeni ortak 'eşit ortaklık' talep edemeyecek. Çünkü, yeni ortağın borsadan hisse toplayıp Doğuş'un yüzde 30'luk hisse oranına ulaşması çok zor.

General  Electric Consumer Finance’ın (GECF) yüzde 20.85’lik hissesini satacağını açıklamasının ardından gözler Garanti Bankası’na çevrildi. Doğuş Grubu’na yakın çevreler banka hisselerinin, şimdiye kadar ‘Garanti’nin kozmik odalarına‘ henüz kimse girmemiş olsa bile, büyük ilgi göreceğini düşünüyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir Doğuş Holding yetkilisine göre ‘Süreç çok yeni. Bize gelen yok, zaten gelmesine de gerek yok. Ancak şu saatte sizinle konuşurken bile GE’nin yetki verdiği JP Morgan’a niyetini belirtenler olabilir’ dedi. Ancak kulislerdeki söylentiye göre potansiyel alıcılar bilgi edinmek için Garanti Bankası’nın kapısını çoktan çaldı ve bankanın üst yönetimi birçoğuna prezantasyon yaptı.

Ancak bu kez muhtemel satış anlaşması 2005 yılındakinden çok farklı koşullar içereceğe benziyor. O tarihteki  anlaşmada GE, yaptığı alımla bankada Doğuş Grubu ile eşit hissedar haline gelmişti. Doğuş Grubu da bu nedenle anlaşmaya GE’nin İMKB’den hisse alıp hâkim ortak haline gelmesi durumunda bile yönetimi kaptırmamak  için ‘eşit ortaklık prensibini’ koymuştu. Bu, GE hâkim ortak haline gelse bile bankanın eşit şartlarda yönetileceği anlamına geliyordu.

Ancak Doğuş Grubu bu kez güçlü konumda. Çünkü bankadaki hisse oranı geçtiğimiz yıllarda GE’den yaptığı alımla yüzde 30’a ulaştı. Bunun yanı sıra Amerikalı finans devinden kurucu ortaklık hisselerinin sattığı bölümünü de geri aldı. Yani artık GE’den hisseleri alan yeni yatırımcının İMKB’den hisse toplayıp ‘hâkim duruma’ geçmesi çok zor. Çünkü İMKB’de Garanti Bankası hisselerinin en az yüzde 10’luk bölümünü satın alması gerekiyor. Bu da halka açık hisselerin yaklaşık yüzde 20.5’i anlamına geliyor. İMKB’de bu denli büyük bir satınalma ise fiyatların ‘tavan’ yapmasına neden olacak ve alıcı için bu operasyonun maliyeti katlanılamaz derecede yükselecek. Bu nedenle kimse yeni anlaşmada bir ‘eşit ortaklık prensibi’ maddesinin bulunmasını beklemiyor.

Kimlerin adı geçiyor?

Kulislere göre Doğuş Grubu, hisselerin bir  büyük yatırımcıdan daha fazla ‘birkaç yatırımcı’ arasında paylaşılmasından yana. Çünkü bir büyük yatırımcının yüzde 20 hissenin tümünü alması durumunda yönetim kurulunda güçlü bir şekilde temsili söz konusu olacak.

Potansiyel ortağın GE kadar ‘uyumlu’ olmaması durumunda ise bir sıkıntı yaşanabilecek. Zaten Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in ‘Garanti’nin büyümeye dönük ahengini bozmayacak yeni yabancı stratejik ortağı biz de isteriz’ cümlesi Garanti için ‘uyum’un ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi.

GE’nin satacağı hisseler için potansiyel alıcı olarak birçok bankanın adı geçiyor. Bunların başında da  GE’nin Avrupa’daki bazı finans işlerini 2008 yılında satın alan İspanyol bankacılık devi Banco Santander geliyor. Bu arada bazı batılı bankalardaki portföy yatırımlarından çıkan Abu Dabi ve Katarlı devlet fonlarının da Garanti ile ilgilenmesi bekleniyor.

Hisseyle ilgilendiği öne sürülen diğer grubun ise daha önce  Garanti Bankası’yla iki kez masaya oturan ve  New York’taki 11 Eylül saldırısının olduğu gün ortaklıktan vazgeçen Intesa. Yüzde 20’lik hissenin piyasa değerinin 3.3 milyar dolar olduğunu söyleyen bazı çevreler ise ‘Dünyanın küresel krizden yeni yeni çıkmaya başladığı bu dönemde kimse bu kadar para vermez’ diyor.

Bu görüşün sahipleri bu nedenle hisselerin GE tarafından bölüm bölüm satılabileceğini öne sürüyor. Yüzde 20’lik bir hisse blokunun birkaç portföy yatırımcısına satışının yeni ortakların ‘uyumlu’ çıkmaması durumunda Doğuş Grubu için de yönetimde kolaylık sağlayacağını ifade ediyor.

BDDK belirleyici olacak

GE’nin elindeki hisselerin satışında son onay mercii olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tavrı da önemli. BDDK yetkililerinin, resmi olarak dile getirmemiş olsalar bile özel sohbetlerde Türkiye’de finans sektörüne Batılı ülkelerde olduğu gibi yatırım fonlarının ve özel yatırım şirketlerinin (Private equity investor)  girmesinden yana olmadıklarını dile getirdikleri biliniyor. BDDK bu yatırımcılara karşı çıkmasının nedeni onları ‘kalıcı ve uzun vadeli yatırımcı’ olarak görmemesi. Bu nedenle de GE’nin hisseleri bu tür yatırımcılara satması mümkün görünmüyor.