GATA, Yapılaşmaya mı Açılıyor?



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarihi Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin (GATA) de içerisinde bulunduğu 117 bin metrekarelik alanın yapılaşmaya açılmasını sağlayan planları onaylayarak askıya çıkardı. Daha önce yapılaşmaya izin verilmeyen bölgede binalar yapılabilecek.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre; Bakanlar Kurulu kararı ile söz konusu planlama alanında yer alan, GATA ‘askeri alan’ statüsünden çıkarıldı. 15 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla GATA, Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredildi. Ardından da Haydarpaşa Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermeye başladı. Söz konusu parsel ve yakın çevresinde bulunan hastaneler de Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde toplandı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Eski planlarda, ‘askeri alan’ olarak planlanan alanın bu amaçla kullanımı, 669 sayılı KHK ile sonlandırıldı. KHK ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda, 117 bin 157 bin metrekarelik alanın 48 bin 100 metrekaresi hastane olarak kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na verildi. Yaklaşık 66 bin 200 metrekarelik bölümü ise eğitim ve öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis edildi. Sonrasında ilgili kurumlar, Haydarpaşa Tren Garı ile Haydarpaşa Limanı’na komşu olan alanı ve üzerindeki yapıları kullanmaya başladı.

Yatırım ihtiyacı doğmuş
Bunun üzerine kurumlar, yatırım yapabilmek ve ihtiyaçları doğrultusunda hizmet verebilmek için yeni yapılara ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Bu yüzden de ‘askeri alan’ kararının değiştirilerek, ‘sağlık tesis alanı’ ve ‘yükseköğretim alanı’na dönüştürülmesi gerektiği iddia edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da hazırladığı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ile bu talebe uydu. Değişiklikle alan, ‘yükseköğretim’ ve ‘sağlık tesisi’ olarak ikiye bölündü. Önceki gün askıya çıkarılan planla, daha önce yapılaşmaya izin verilmeyen bölgede binalar yapılabilecek.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.