"Gâvur Mahallesinden Çıktım Yola"



Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlediği "Kent ve Edebiyat Söyleşileri"ne Mıgırdiç Margosyan ile devam ediyor. Margosyan “Gâvur Mahallesinden Çıktım Yola” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

"Söyle Margos Nerelisen?"den…

"…Cehü, Yahudilere Kürtçede verilen addı. Biz Hıristiyanlar ise Yahudilere 'Moşe' diyorduk. Hıristiyanların hepsi toptan 'Gâvur' veya 'Fılle' oldukları halde, kendi içlerinde Ermeni, Süryani, Keldani, Pırot'tular. Ermeniler ise Süryanilere 'Asori' derlerdi. Müslümanların tüm Hıristiyanlara toptan Gâvur demelerine karşılık, Hıristiyanlar da tüm Müslümanlara toptan 'Dacik' diyorlardı. Ama tüm bunların dışında gerçek olan şuydu, deliler bir safta, geriye kalan diğerleri yani Dacikler, Gâvurlar, Haçolar, Kızılbaşlar, Yezidiler, Ermeniler, Türkler, Kürtler, Keldaniler, Süryaniler, Asoriler, Pırotlar, Fılleler, Moşeler, Cehüler, Dürziler, hep beraber diğer saftaydık! Her iki safta yerini almayan bir de Rumlar vardı ama, onlardan Diyarbakır'da ilaç için arasanız bir tane dahi bulamazdınız. Köşede bucakta belki kalmıştır, 'Kıtti' gibi turşu kurmaya yarar diye aradığınız zaman, boşuna heveslenirdiniz!.."

Mıgırdiç Margosyan

1938'de Diyarbakır'da, Hançepek Mahallesi'nde (Gâvur Mahallesi) doğdu. Eğitimini Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul'daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesi'nde sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. 1966-1972 yılları arasında Üsküdar Selamsız'daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi'nde Müdürlüğün yanı sıra felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı öğretmenliği yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebi çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykülerinin bir bölümünü "Mer Ayt Goğmerı" (Bizim Oralar) adlı kitapta topladı (1984). Bu kitabıyla 1988'de, Ermenice yazan yazarlara verilen "Eliz Kavukçuyan Edebiyat Ödülü"nü aldı. "Gâvur Mahallesi" (1992), "Söyle Margos Nerelisen?" (1995) ve "Biletimiz İstanbul'a Kesildi" (1998) adlı Türkçe kitaplarını; 1999'da ikinci Ermenice kitabı "Dikrisi Aperen" (Dicle Kıyılarından) izledi. 2006'da "Tespih Taneleri" adlı anı-romanı yayımlandı.