"Gayrimenkul 4.0 Versiyonunu Dünya ile Paylaşacağız"



GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, GYODER İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, GYODER’in yeni hedeflerini anlattı. GYODER’in gayrimenkul sektörünün çatı örgütü olarak, sektördeki birçok önemli değişikliğe imza attığını belirten Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni dönemde daha kurumsal bir gayrimenkul sektörü hedefliyoruz. Kamu kurumları ve yerel yönetimlerle işbirliğini daha da geliştireceğiz. Ortak amacımız; gayrimenkul sektörünün büyümesine, güçlenmesine ve ülkemizin daha güçlü bir ekonomiye sahip olmasına katkı sağlamaktır” diye konuştu. 

GYODER Anadolu’ya yöneliyor
GYODER’in yeni dönem stratejisinin belirlenmesinde, üyelerin görüşlerine çok önem verdiklerini ifade eden Dr. Feyzullah Yetgin, “Göreve geldikten sonra yeni hedef ve stratejilerimizi belirlerken önceliğimiz, tüm üyelerimizin talep ve beklentilerine kulak vermek, onların önerilerini dikkatle değerlendirmek oldu. Üyelerimizin ortak görüşlerden biri de, ‘GYODER’in Anadolu’ya yönelmesi’ydi. Biz bu dönem İstanbul dışında, Türkiye’yi kapsayacak bir strateji ile Anadolu şehirlerini kucaklamayı hedefliyoruz. Bu amaçla bu yıl ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ni 3 farklı şehirde düzenleyeceğiz. 2017 yılı içinde zirvelerin yapılmasını planladığımız şehirleri önümüzdeki günlerde paylaşacağız” dedi.  GYODER’in, ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nindevamı niteliğindeki ‘Anadolu Roadshow’ etkinliği ile de önemli çalışmalara imza atacağını vurgulayan Dr. Feyzullah Yetgin, “Özellikle son dönemde cazibe merkezi olarak ilgi gören Türkiye’nin çeşitli bölge ve illerine yönelik gerçekleştireceğimiz ‘Anadolu Roadshow’ çalışmasıyla; yerel yönetim ve önemli yatırımcılarla bir araya gelerek, fikir ve bilgi alışverişlerinde bulunacağız. Yine aynı yaklaşımla tüm Anadolu şehirlerindeki sektör oyuncularını da üyelerimiz arasında görmek istiyoruz. Büyükşehirlerin yanı sıra gelişmekte olan Anadolu şehirlerini de GYODER olarak kapsamayı arzu ediyoruz. Bu yıl düzenleyeceğimiz Gelişen Kentler Zirvesi ve devamı niteliğindeki Anadolu Roadshow’ları ile bir Anadolu çıkarması planlıyoruz” diye konuştu.

Gayrimenkul Zirvesi Nisan 2018’de
Sektörün her yıl merak ve heyecanla beklediği ‘Gayrimenkul Zirvesi’nin tarihini bundan sonraki yıllar için Nisan ayı olarak belirlediklerini belirten Dr. Feyzullah Yetgin, “Sektörün en önemli organizasyonu olan Gayrimenkul Zirvesi’ni, geniş bir içerikle, sektör için önemli bir tema ve sürpriz konuklarla, 2018 Nisan ayında düzenleyeceğiz” dedi.

GYODERGYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin

İmar Yönetmeliği konusunu bizzat aktardık”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi makamında ziyaret ederek, 30 Haziran’da sona erecek Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin uzatılması veya değiştirilmesi konusunu, aktardıklarını ifade eden Yetgin, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “30 Haziran 2017 tarihine kadar ruhsatını alan projelerde ek yüzde 25 inşaat hakkı var. Bu hak vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açıyor. Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nde ek emsal sağlayan bu madde, daha önce de bizlerin talebiyle iki kez uzatılmıştı. Ancak verilen sürenin 30 Haziran’da dolacağını, süre dolunca çeşitli mağduriyetler yaşanacağını dile getirdik. Yönetmelikte bir daha süre uzatılmasının bir anlam ifade etmediğini, mutlaka kalıcı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu ve bu yönde düzenleme yapılmasının gerekliliğini anlattık. Sektörün gelişimi için bu konuda bir çalışma yapılacağına inanıyoruz.”

“Arama Konferansı’nın ikincisi karar toplantısı olacak”
Dr. Feyzullah Yetgin, geçtiğimiz dönem GYODER, GİSP (Gayrimenkul için Strateji Platformu), ULI (Urban Land Institute) işbirliği ile Antalya’da sektörün öncelikli ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla ‘Arama Konferansı’ gerçekleştirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Sektör profesyonellerinin katılımıyla düzenlenen bu toplantıda, temel ihtiyaçları gidermek üzere ana hedeflere odaklı bir çalışma başlatıldı. Bu çerçevede çözüm için bir yol haritası çıkarıldı. Yine GİSP ve ULI ile devam edeceğimiz ‘Arama Konferansı’nın ikincisini ise sektörün önde gelen firmaların patronlarıyla gerçekleştireceğiz. Bu toplantının bir karar toplantısı olmasını hedefliyor ve çıkacak sonuca göre harekete geçmeyi planlıyoruz.”

Sektörün gelişimi için çalışmaların kapsamı genişliyor
Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörünün gelişimi için sürdürecekleri diğer çalışmaları şöyle sıraladı: “Orta ve dar gelir gruplarına konut üretimini ve yönelimini kolaylaştıracak yeni sermaye piyasası araçlarının üretilmesi gerekiyor. Daha ucuz konut üretimi için arsa maliyetlerinin düşürülmesi konusunda, kamu kurumları ile işbirliği içinde düzenlemeler yapılmasını gündeme getireceğiz. GYODER olarak, Özellikle kurumsal yabancı yatırımcıya yönelik olan MIPIM Gayrimenkul Fuarı’nda İTO işbirliğiyle daha etkin şekilde yer alarak, yabancı yatırımcılara ülkemizdeki fırsatları tanıtmayı sürdüreceğiz. Alanında uzman birçok sektör profesyoneli ve uygulayıcılar ile eğitimlerin gerçekleştirildiği GYODER Akademi'nin çalışmalarını da yeni açılımlarla hızlandıracağız. GYODER Akademi’nin çalışmaları kapsamında sektörde yetişmiş ve kalifiye elemanın artmasına katkı sağlamak amacıyla eğitime farklı bir anlayış getirecek, üniversiteler ile işbirliği içinde uzaktan eğitime geçmek için çalışma başlatacağız. Bu çalışmalar kapsamında, Anadolu’daki sektör temsilcilerine de ulaşmayı hedefliyoruz.

Gayrimenkul 4.0 versiyonu geliyor
Gayrimenkul 4.0 versiyonu
nu dünya ile paylaşıp, bu söylemde öncü olacaklarını kaydeden Yetgin, “Çünkü dünya gayrimenkul pazarında da taşlar yerinden oynuyor, oyunun kuralları değişiyor. Gelişmiş ülkeler 4.0 versiyon sanayi devrimi dönemine girdi. Türkiye ise önceki üç sanayi devrimini de geriden takip etmek zorunda kaldı. Ancak ülkemizin dördüncü sanayi devrimini, iyi yetişmiş, nitelikli insan gücü ve ileri teknolojiyle yakalayacağına inanıyoruz. Türkiye’de gayrimenkul sektörünün gelişimini versiyonlar olarak ifade etmemiz gerekirse; Cumhuriyet dönemi (v1), Turgut Özal döneminden 2000’li yıllara (v2), 2003 yılından günümüze (v3) ve günümüzden geleceğe (v4) şeklinde gruplandırabiliriz. Dünyanın ve teknolojinin geldiği noktayı değerlendirdiğimizde Türkiye gayrimenkul sektörünün de 4.0 versiyona geçmesinin gerekliliğini görüyoruz. Bazı sektörlerde çok hızlı teknolojik dönüşüm yaşanırken, gayrimenkul sektörünün konvansiyonel yapısında majör değişiklikler olmadığını, teknolojinin sunduğu birtakım araçların uygulamalarda kullanılmasından öteye geçemediğini gözlemliyoruz. Fakat günümüzde standartların yeterli olmadığını ve salt teknolojik açıdan değil, çok yönlü düşünerek sektöre her anlamda katkı ve gelişim sağlamanın gerekliliğini, yeni bir versiyonun tüm hazırlıklarının tamamlanması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.Sektörün oyuncuları farklı bilim dalları ve disiplinlerle bir araya gelmeli, yeni yapım yöntemleri, teknikler, teknolojik uygulamalar ve malzemeler üzerinde çalışılmalı, hatta kamusal regülasyonlarla sektörün bu konuda motivasyonu artırılmalı” dedi.