Gayrimenkul Alımı Öncesinde Sık Sorulan Sorular

Bizlere sürekli olarak yöneltilen sektör ile ilgili bazı temel sorular var. Bu soruları, özellikle konut satın almayı düşünen arkadaşlardan çok duyuyorum ve sorulara ilişkin yorumlarımı sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Bu sıralar en çok "Hangi bölgeler değerlenir?" sorusu soruluyor. Bu soruya genelde çok tatmin edici cevaplar vermek mümkün olmuyor. Çünkü beklenti, nokta bir yer söylenmesi yönünde. Ancak bunu söyleyebilmek gerçekten zor. Bugün pek çok farklı kriterin bir araya gelmesi ile bir bölge değer kazanıyor. Bu konuda öngörüm; karakteristik özellikleri olan bölgelerin her zaman değerlerini koruyacağı, hatta zamanla daha da değer kazanabileceği yönünde.

Ardından "Ne zaman konut alalım" sorusu geliyor. Bunun cevabı benim için çok net: "Konut satın alabilmek için en doğru zaman dündü". Bugün içinse kendi koşullarınıza göre en uygun anı yakaladığınız her zaman.

En önemli sorularımızdan sonuncusu ise; "Bir konut alırken nelere dikkat etmeli?“

Ben her türlü alışverişi, biraz market alışverişine benzetirim. Bilinçli bir market alışverişi için iki temel kural vardır: 1. Tok olmak 2. Önceden hazırlanmış bir ihtiyaç listesi. Eğer karnınız tok ve bir ihtiyaç listesi ile market alışverişine çıkmış iseniz, kendiniz için doğru ürünleri satın almış olarak evinize dönersiniz. Aksi takdirde, ihtiyacınız olmayan pek çok gereksiz ürünü satın alma olasılığınız artar.

O sebeble her zaman her türlü alışverişim öncesinde, kendime bir liste hazırlarım. Konut alırken de öncelikli soru; "neden konut almak istiyorum" sorusudur. Bu sorunun cevabı "yaşamak için"se eğer, bir konuttan beklentilerinizi ardından yaşarken ihtiyacınız olabilecek her türlü öğeyi sıralamanız gerekir. Ardından bu kriterler için bütçenizi belirlemelisiniz. Eğer daha işin başında, bu şekilde beyin jimnastiği yapabilirseniz ve isteklerinizi değerlendirebilirseniz, hedefinize daha kısa sürede ve doğru şekilde ulaşırsınız.

Bir konuttan beklentilerim ne olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Herkesin bir konuttan ya da yaşam mahallinden beklentisi farklıdır. Beklentiler yaşam koşullarına ya da kendinize yaratmaya çalıştığınız standartlara göre değişkenlik gösterir. Örneğin; bugün genç, yeni çocuk sahibi olan bir aile düşündüğünüzde, ailenin ihtiyaçları neler olabilir? Küçük bir çocuk sahibi iseler, bulundukları yere yakın bir hastane, eğer çalışan bir aile ise, eve yakın bir anaokulu, çocuk büyüdüğünde ise gidebileceği bir okul. Bu aile, öncelikle bu ihtiyaçlarını karşılayacak bir konumda konut arıyor olabilir. Daha sonra ne düşünebilir; çocuğumun bir odası olsun, yeşillik alanda büyüsün, yaşayacağımız yer deprem riski olmayan bir bölgede olsun, köprüye yakın olsun, ulaşımı kolay olsun, alışveriş yapabileceğimiz alanlara yakın olsun, seçeceğimiz ev 10 yıldan eski olmasın. Bakıldığında, buna göre yaşam ve ihtiyaçlarınıza göre temel olarak bir çok standart belirleyebilirsiniz. Eğer ihtiyaçlarınızı, beklentilerinizi bu şekilde çeşitlendirip, gerçekten gereksinimlerinizi doğru belirlerseniz bu alışverişin sonucu da sizin için tatmin edici olacaktır.

Ayrıca size bu konuda destek verebilecek bir gayrimenkul danışmanı ile bu listeyi paylaşmanızı öneririm. Beklentilerinizin çerçevesini bilen gayrimenkul danışmanı size uygun yaşam alanları alternatifleri sunuyor olacaktır. Danışmanın sunduğu her portföy ile ilgili olarak elinde bir ekspertiz çalışması olduğundan konutun size getireceği avantaj ve dezavantajları ile size yol gösteriyor olacaktır.

Ahmet Rauf Saatçi