Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği Resmi Gazete'de Yayımlandı



SPK'nın 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu gereğince ikincil mevzuatın bir kısmının bu yılın ilk altı ayı içinde, bir kısmının da bu yılsonuna kadar tamamlanarak yürürlüğe konulması yönündeki çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda SPK tarafından 4 Mart 2013 tarihinde taslak olarak yayımlanarak kamuoyunun görüş ve önerilerine açılan gayrimnekul sertifikalarının niteliklerini ve ihracında uyulması gereken esasları düzenleyen Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gayrimenkul sertifikalarının borsada işlem görmesi zorunlu hale getirildi

SPK'nın hazırladığı ve bugün yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği ile gayrimenkul sertifikalarına ilişkin genel esasların yanında, halka arzına ve nitelikli yatırımcıya satışına yönelik düzenlemeler yapıldı. Yeni tebliğ ile ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarının borsada işlem görmesi ve ihraççıların Kurula yapılacak onay başvurusunun yanı sıra bu amaçla borsaya başvurmaları zorunlu hale getirilirken, adi ortaklık statüsündeki ortak girişimlerin anonim şirket niteliğini haiz ortaklarının ihraççı olabilmelerine de imkan tanındı.

Ayrıca tebliğ ile proje bazında gayrimenkul sertifikası ihraç limitleri ve uyulması gerekli şartlar tanımlanırken, ihraç gelirinin inşaat ilerleme esasına göre ihraççıya aktarılması ve belirli dönemlerde rapor ve değerlemelerin hazırlanarak kamuya açıklanma şartları da düzenlendi.