Gayrimenkul Zirvesi ve Sinan Kavgası




Kasım ayında gerçekleştirilen Forum İstanbul / Gayrimenkul Zirvesi, TMMOB Mimarlar Odası ile Süha Özkan’ı karşı karşıya getirdi. Etkinliğin arkasından yaptığı açıklamada, zirvenin, “ülkemiz kentlerinin ve mimarlığının, küresel emlak geliştiriciler ve yerli taşeronlar aracılığı ile küresel sermayenin gayrimenkul pazarına dönüşmekte olduğunun açık göstergesi” olduğu tespitinde bulunan Mimarlar Odası, zirvenin aktörlerinin mimarlara, mimarlık kültür tarihine ve ülkemiz insanlarına bir özür borcu olduğunu savundu.

Oda, “özellikle İstanbul’un ve mimarlığımızın elde kalan değerlerinin yok edilme senaryolarının gösteri alanı” olarak tanımladığı Forum İstanbul / Gayrimenkul Zirvesi’nin davet broşüründe Mimar Sinan’dan ‘gayrimenkul tarihinin eşsiz dehası’ olarak bahsedilmesine de sert tepki gösterdi.

Oda, zirvede aktif rol aldığını iddia ettiği Süha Özkan’ı da, başta Sinan anısına ve onuruna yapılan haksızlığa mimar kimliği ile seyirci kaldığı, ayrıca Mimarlar Odası’nın dava açtığı konularda UIA Konsey Üyesi sıfatını kullanarak, “World Architecture Community” adı altında danışmanlık ve / veya yarışma koordinatörlüğü görevini sürdürdüğü gerekçesiyle kınadı. Oda’nın açıklamasında Suha Özkan’ın UIA Konsey üyeliğinin sürdüğü hatırlatılarak, benzer ticari platformlarda Mimarlar Odası’nı ve Uluslararası Mimarlar Birliği’ni temsilen bulunduğu izlenimi verecek şekilde unvan kullanılmasını, bu şekilde duyurulmasına izin verilmesinin de yanlış olduğuna dikkat çekti.

"Mimarlar Odası’na Soruyorum"

Eleştirileri reddeden Süha Özkan ise “Mimarlar Odası’na Soruyorum” başlıklı bir açıklama yaptı. Mimarlar Odası yönetiminin açıklamasında adının geçmesini hayretle karşıladığını belirten Özkan, “Doğrudan ve satır aralarında yaptıkları suçlamaları aynen iade ettiğimi belirtirken, sorularıma yanıt vermelerini dilemekteyim” dedi.

İşte Süha Özkan’ın yanıt beklediği sorular:

1) Bir demokratik toplum örgütünü, bir sivil toplum kuruluşunu yada bir meslek topluluğunu yönetenler, kuruluşun Onur Kurulu yada Disiplin Kurulu gibi “İç Adalet” süreçlerini kullanmadan bir üyelerini suçlayabilirler mi?

2) Sözü edilen suçlamalardan önce hiç değilse telefonla bir görüş almak nezaketini göstermek, çok mu zordur?

3) “Yargısız İnfaz” şimdi Mimarlar Odası Yönetimin benimsediği bir davranış biçimi mi olmuştur?

4) Gayrimenkul Zirvesinde Suha Özkan ne tür bir “aktif rol” almıştır?

5) Ya da mimarlığı seven ve yüceltmek isteyen her kuruluşa yaptığı gibi uluslararası şöhretteki üç konuşmacıların daveti gibi sıradan bir yardımın dışında başka bir katkısı var mıdır?

6) Mimarlar Odası yönetimi aktif rol aldığını öne sürdükleri Suha Özkan’ın 12-13 Kasım 2007’de gerçekleşen toplantı günlerinden 12 Kasım’da New York’da Rolex Ödülleri Töreni’nde 14 Kasım’da da konferans vermek üzere Los Angeles’de SCI-Arc’da olduğunu biliyorlar mıydı?

7) Ekte de sunduğum programda adı bile geçmeyen Suha Özkan’ın bu etkinliğe katılıp katılmadığını öğrenmek zahmetinde niçin bulunmadılar?

8) Mimar Sinan’ı kendi sektörlerinde “Dahi” olarak niteleyen inşaat mühendisleri, yapı ekonomistleri, yapı malzemecileri, inşaat üretim analistleri, bezemeciler de mi Sinan’ı indirgemektedirler?

9) Sinan’ı beğenmek yada övmek Mimarlar Odası’nın tekelinde midir?

10) Sinan’ı sevmek için Mimarlar Odası’ndan izin mi gerekmektedir?

11) Mimar Sinan’ın “onuruna yapılan haksızlığa” (!) tepki gösteren Mimarlar Odası Yönetimi kendi aktif üyesinin onurunu kollamayı düşünmekte midir?

12) Sinan’ı takdir edenleri kınamak Mimarlar Odası’nın öncelikli bir görevi midir?

13) Suha Özkan kendi özgeçmiş belgesi dışında herhengi bir yerde “UIA Konsey Üyesi” sıfatını kullanmış mıdır? Herhangi bir ortamda UIA Başkan Yardımcılığı diye bir ünvan kullanmış mıdır? Eğer farkında olmadığı sehven bir kullanış olmuşsa niçin uyarmamışlardır?

14) World Architecture Community’nin herhangi bir işleminde böyle bir ünvan kullanılmış mıdır?

15) Acaba sadece o görevi kabul eden kişi için gönüllü olarak üstlendiği ve maddi ve manevi külfet olan UIA hizmetleri Mimarlar Odası’nca “ticari” değeri olan bir varlık olarak mı görülmektedir?

16) Mimarlar Odası karşı olduğunu öne sürdüğü Kartal ve Küçükçekmece yarışmalarını UIA Yarışmalar Kuruluna götürmüş müdür?

17) Suha Özkan’ın yönettiği yarışmaları “Mimarlığın ruhuna uygun bulmadığını” söyleyen Mimarlar Odası Yönetimi “Mimarlığın ruhuna uygun ne tür proje edinimi süreçlerini desteklemektedir?

18) Söz konusu yarışmalar için acaba üyelerine herhangi bir uyarı yada telkinde bulunmuş mudur?

19) Mimarlar Odası’nın dava açtığı konularda, dava sürmekte iken yargı kesinleşmeden kendi üyelerinden tavır almasını beklemesi hangi hukuk ilkesidir? Bu nasıl bir adalet kavramıdır?

20) Mimarlar Odası hergangi bir konuda adalet yolunu seçip dava açtığında haklılığını tescil mi etmiş olmaktadır ki Suha Özkan’dan tavır beklemektedir?

21) O zaman dava açtığı konuya proje teklifi veren mimarlar için nasıl bir tutum izlemiştir?

22) Bu konuda herhangi bir eylemi yada işlemi var mıdır?

23) Şu anda İstanbul’da “kapalı kapılar ardında” düzenlenmekte olan bir düzineden çok yarışma-teklif süreçleri için Mimarlar Odası ne yapmaktadır?

24) Bu projelendirmeler için çalışmakta olan bürolar hakkında ne düşünmektedir?

25) Mimarlar Odası, yarışmalar aleni, şeffaf, nitelikli ve uluslararası düzeyde olunca mı rahatsız olmaktadır?

26) Bu yarışmalarda Mimarlar Odası’na danışma kurulu, jüri üyelikleri yada yarışmanın adaletini izlemek için gözlemci olma davetleri yapıldığında neden basın duyurusu ile yanıtlayıp sorumluluktan kaçmaktadırlar?

27) Hele ulusal gündem yaratan böylesine etkin bir yarışmanın çoğunluğu uluslararası büyük isimler olan jüri tarafından tümüyle beş müellif ile Türk mimarları tarfından kazanılmış olmasından dolayı Mimarlar Odası Türk mimarlığının daha ileriye gideceğinden mi kaygılanmaktadır?

28) Mimarlar Odası mimarlığı seviyor mu?

29) Şu anda çok aşırı yoğunluklarda inşa edilmiş ve edilmekte olan yapılar konusunda Oda’nın tavrı nedir?

30) Mimarlar odası vizeleri, TUS belgeleri bu yapılara verilmiş midir? Verilmekte midir?

31) 2.8 yapı emsal ile yapı izni verilen bir arsayı yargıya taşıyan Mimarlar Odası aynı kentsel alanda 7-9 emsalli yapılaşmalar için ne yapmıştır? Ne yapacaktır?

32) Mimarlar Odası Türk Mimarlığının gelişmesi ve daha üst düzeye çıkması için ne yapıyor?

33) Mimarlar Odası’nın en büyük uluslararası başarısı olan UIA 2005 İstanbul Kongresi konusunda Oda Suha Özkan’ın soracağı bikaç düzine soruyu yanıtlamaya hazır mıdır?

34) Mimarlar Odası’nın Gayrimenkul Zirvesi eleştirisi ile suçlama hedefi konumuna soktuğu Suha Özkan’a çok sevdiği bir dostu teselli olarak: “Mimarlar Odası’na yapılan hiç bir iyilik cezasız kalmaz. Üzülme!” demiştir. Bu deyiş “göz bebeğimiz” meslek kuruluşumuzun tarihsel bir gerçeğini mi yansıtmaktadır?

Mimarlar Odası'nın açıklaması için tıklayınız