Gayrımenkulde Bahar Havası, Satıştan Önce Kiralara Geldi



Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, 3 ay önce kiraların dibe vurduğunu belirterek, "Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış var" dedi. Kira rakamlarının, son bir yıllık süreçte aşağı doğru inen bir süreç izlediğine işaret eden Dinçer, bazı bölgelerde kiralarda yüzde 10 gibi küçük düşüşler göze çarparken, bir çok bölgede bu oranların yüzde 20'leri bulduğunu, hatta yüzde 30'ları gördüğünü kaydetti.

Dinçer, bu dönemde Ataşehir'deki kiralarda düşüşün yüzde 15-25, Bostancı'da yüzde 10-20, Üsküdar'da yüzde 20-25, Kadıköy'de yüzde 15-20, Beşiktaş'ta yüzde 15-20 ve Bakırköy'de yüzde 10-20, Beylikdüzü'nde ve Şişli'de yüzde 5-10 civarında olduğunu söyledi.
    
"Bahar havası satışlardan önce kirada hissedildi"

Son iki ayda İMKB'de de gözlemlenen, gerek uluslararası gerek yurt içi piyasalarda da gündeme oturan "dibi gördük mü?" beklentilerinin gayrimenkul piyasasında da bir anda iyimser bir hava beklentisine sebep olduğunu ifade eden Dinçer, bu bahar havasının gayrimenkul satışlarından önce kira rakamlarında kendisini hissettirmeye başladığını belirtti. "Kiralarda inanılmaz bir artış var. Sebebini henüz çözebilmiş değiliz açıkçası" diyen Dinçer, şunları kaydetti:

"Her zamanki gibi arzın kısıtlı olduğu ve prestijli bölgeler bundan ilk etkilenen bölgeler olarak göze çarpıyor ve ortalama yüzde 10-15'lik bir iyimserlikten bahsedilse de bir kaç bölgede kiralardaki artış oranının yüzde 20'leri bulduğunu görmek mümkün. Üç ay önce kiralar dibe vurmuştu. İşlemler bir sene önceki kiralanan rakamların altında gerçekleşiyordu. Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış var."
    
"Satış için ümitler bir başka bahara kaldı"

Konut satışlarında ise şu anda ciddi bir artıştan söz edemediklerini söyleyen Dinçer, "Konut satışları bu iyimserlikten ne kadar bir pay aldı diye düşünecek olursak, bunun için ümitlerin bir başka bahara kaldığını söylemek daha gerçekçi olacak" diye konuştu.