Mardin'in Taş Evleri Altın Değerinde



Son yıllarda sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın ilgisini çekmeye başlayan Mardin, tarihî ve kültürel yapısı ile UNESCO’nun ‘Dünya Mirası Kenti Listesi’ne girmeye hazırlanırken, resmi kayıtlara göre 2000 yılında 30 bin kişinin ziyaret ettiği Mardin’e 2001 yılında pasaportlu olarak 50 bin kişi geldi.

2002 yılında bu sayı üç kat artarak 150 bine çıktı. 2003 yılında turist sayısı 300 bine ulaştı. 2004 yılında Mardin’de yapılan Dinler Arası Hoşgörü Sempozyumu’ndan sonra kenti resmî kayıtlara göre 400 bin turist ziyaret etti. 2005 yılının sonunda bu sayının bir milyona ulaşması hayal değil...

Her geçen gün dünyanın daha çok ilgisini çeken Mardin’in turizm potansiyelini keşfeden yatırımcılar, tarihî kentte otel ve butik evler açmak için hummalı bir çalışma başlattı. Halen 11 otelin konaklama hizmeti verdiği kentte, yatak ihtiyacının giderek artması özel girişimcileri yeni arayışlara sürüklüyor. Turizmciler, kısa sürede konaklama sorununun çözümü için tarihî taş evleri restore ederek butik otellere dönüştürüyor. 2003 yılında hizmete giren 30 odalı, 60 yataklı tarihî Erdoba Konağı’ndan sonra bu yıl 43 odalı, 100 yataklı Artuklu Kervansarayı da turizme kazandırıldı. Ardından 9 odalı, 23 yataklı Maria Konağı turizmin hizmetine girdi. Şu anda Diyarbakır yolunda 200 odalı, 400 yataklı Grand Oteli inşaatı ise bitme aşamasında. Ancak bütün bunlara rağmen yine de otel ve konaklama sıkıntısı yaşanıyor.

Turistler başka illerde konaklıyor
Mardin’de konaklama ve yatak kapasitesinin az olması nedeniyle turistler başka illere gitmek zorunda kalıyor. Mardin’e gelen turistler şehirde konaklama imkanı bulamayınca akşam saatlerinde tekrar başka illere yöneliyorlar. Mardin Turizm İl Müdürü Muhlis Hamidi, dünyanın dört bir yanından Mardin’e turist akını olduğunu belirterek, otel ve konaklama sıkıntısı yüzünden turistlerin günübirlik geldiklerini söyledi. Mardin’in en büyük sıkıntısının konaklama olduğunu ifade eden Hamidi, “Bir an önce özel müteşebbislerin Mardin’e otel ve konaklama alanında yatırım yapmalarını bekliyoruz. Son üç yılda Mardin’de 3 tane butik ev açıldı. Mardin’e gelen turistler konaklama sıkıntısı yaşıyorlardı. Butik evler sayesinde artık bu sıkıntı ortadan kalktı. Butik evler sayesinde Mardin’de bulunan eski yapılar onarılarak turizme kazandırıldı. Butik evler hem otantik hem de tarihî olduğu için büyük ilgi görüyor. Artık büyük şehirlerde yaşayan işadamlarımız Mardin’e gelip butik ev açmak için girişimlerde bulunuyorlar.” diyor.

Dünyanın üçüncü sit alanı
Eskiden 20 milyar liraya zar zor alıcı bulan tarihî evlerin bugün 1 trilyona kadar alıcı bulduğunu kaydeden Hamidi, her otelde 50-60 kişi çalıştığını, bunun da gençlere iş imkanı anlamına geldiğini dile getiriyor. Artukoğlu Kervansaray’ın sahibi Sebahattin Evrensel de, “Mardin’in her geçen gün yıldızı parlıyor. Kent, Venedik ve Kudüs’ten sonra dünyanın üçüncü sit alanı içinde yer almaktadır. Farklı dinler ve dinlerin merkezi haline gelen Mardin, inanç ve kültür turizminde son beş yılda önemli mesafeler kat etti. Yoğun turist akını nedeniyle otelimizde 2006 yılına kadar rezervasyonlarımız doldu. Özellikle, ABD, Fransa, Almanya, Danimarka, İngiltere, Japonya ve Çin gibi ülkelerden yoğun talep görüyoruz.” diyor. Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ ise, açılan butik evlerin tarihî mirasın korunması ve dünya insanına tanıtılması açısından önemli bir fırsat olduğu görüşünde.

Tuba Seyahat acentesi sahibi Fatih Saygıner, Mardin’e gelmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin yoğun talebi karşısında zorluk çektiklerini kaydederek, “Uçaklarımız paket halinde sefer yapmaktadır. Sadece acentemiz aracılığı ile günde ortalama bin 500 kişi Mardin’i ziyaret ediyor.” şeklinde konuşuyor.

Emlakçılar da şaşkın
Mardin’de son yıllarda tarihî evlerin fiyatının trilyonları bulması en çok emlakçıları şaşırttı. Son üç yılda Mardin’de bulunan tarihî evlere zengin işadamları tarafından yoğun ilgi gösterildiğini belirten emlakçı Ahmet Esen, Mardin’in turizm alanında son 5 yılda yaptığı patlamanın en çok butik otel yapılmak amacıyla satın alınan evlerin sahiplerine yaradığını anlatıyor. Esen’in verdiği bilgiye göre bir zamanlar 20 milyar lira gibi satışa çıkarılan evler şimdi trilyon değerinde alıcı buluyor. 2000 yılına kadar ev sahipleri evlerini çok ucuza satmalarına rağmen alıcı bulamazken, şimdi trilyonluk rakamlar konuşuluyor. Butik otel modası tarihî taş evlerin fiyatını patlattı.

Mardin Valisi Mustafa Temel Koçaklar, 2004’te yapılan pek çok etkinlikte Mardin’in dünyaya anlatıldığını belirterek, “Bu süreçte Mardin’i yaklaşık 400 bin kişinin ziyaret etmesi bizleri fazlası ile sevindirdi. Mardin’in daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi için şimdiden tanıtım kampanyaları düzenlemekteyiz. Mardin’in dünyanın misafir odası olarak kabul görmesi bizleri inanç ve kültür turizmi alanında sevindirmiş ve mutlu etmiştir. Bu nedenle Mardinli işadamlarımızın kendi topraklarında yatırım yapmaya davet ettiğimizi hatırlatmakta büyük yarar görüyorum. 2005 yılında 1 milyon turistin Mardin’i ziyaret etmesini bekliyoruz.” diyor.