Depreme Karşı Yeni Yerleşim Planı



Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, deprem riski yüksek olan bölgelerde yaşayanlar için yeni yerleşim merkezleri kurulacağını açıkladı. Özak, bunun için Milli Emlak’tan arazi alınarak, kurumlar ve gelir vergisi teşviği getirileceğini belirtti. Öncelikli illerse İstanbul, Sakarya ve İzmit olacak.

Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, depreme hazırlığın önemini vurgularken, binaların depreme dayanıklı hale getirilmesinin zorunluluğuna dikkat çekti.

Özak “Bir bina depreme dayanaksız ve mutlaka güçlendirilmesi gerekli. Fakat bu binada oturanlardan bir tanesi bile itiraz etse bunu yapamıyordunuz. Şimdi o yasa böylelikle ortadan kalkıyor. Anında müdahale edilecek. Güçlendirilebilecek olanları güçlendireceğiz. Olmayanlar kentsel dönüşüme tabi tutulacak. Yeni yerleşim merkezleri oluşturulacak. Özellikle belediyelere büyük yetkiler veriyoruz. Büyük finansman katkısı da sağlıyoruz” dedi.

Bayındırlık Bakanı, kentsel dönüşüm yapılacak yerler için vatandaşlara kolaylık sağlanacağını da söyledi.

Özak “Onlara milli emlaktan araziler vermek istiyoruz. Ayrıca kurum ve gelirler vergisinden katkıda bulunmak istiyoruz. Bir takım finansman kaynakları olacak” dedi.

Bakan Özak, Başbakan Erdoğan’ın bu çalışmanın bir an önce bitirilmesi için talimat verdiğini belirterek, İstanbul, Sakarya ve İzmit’in öncelikli olacağını kaydetti.

Faruk Özak ağır hasarlı konutları yıkacaklarını orta hasarlı olup kullanılanlar için de yasal düzenleme getirileceğini kaydetti.