Gaziantep'in En Eski Hanı Müze Oluyor



Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yaptığı yazılı açıklamada, handaki restorasyon çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesindeki Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü belirtti. Bölgedeki kamulaştırma çalışmalarının ardından hanın rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını vurgulayan Güzelbey, şunları kaydetti:

"Müze olarak teşhiri yapılacak olan hanın projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra Haziran 2012'de ihalesi yapıldı. 450 gün sürecek restorasyon çalışmalarının ardından müzenin teşhir ve tanzimi yapılacak. Böylece şehrimizdeki müze sayısı 14'e çıkacak. Hanın, müzeye dönüştürülmesi aşamasında yapıların özgün plan şeması, cephe düzeni ve mekanın niteliğini oluşturan özgün mimari elemanların yerinde korunması sağlanmıştır".

Güzelbey, restorasyonun bu yılın sonunda tamamlanmasının planladığını aktardı.

Gaziantep Kalesi'nin eteklerinde Handan Bey Çarşısı'nda bulunan Lala Mustafa Paşa Hanı'nın ne zaman yapıldığına dair bilgi bulunmuyor. Halk arasında Hışva Han olarak bilinen tarihi bina, külliyeyi oluşturan yapılardan hamam ve susamhane hanın batı duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Külliye içerisinde olduğu belirtilen ve günümüzde izleri olmayan Bedesten ve Mir-i Miran Mescidi'nin de Kurtuluş Savaşı yıllarında yıkıldığı biliniyor.