Gaziantep'te Mühür Baskı Koleksiyonu

Gaziantep Mozaik Müzesi'nde sergilenen 100 bin mühür, dünyanın en büyük mühür koleksiyonunu oluşturuyor.

Mühürlerde tanrılar, krallar, mitolojik figürler ve hayvanlar, Roma imparatorları ve imparatoriçelerinin betimleri bulunuyor.

Gaziantep Müzesi Arkeoloğu Mehmet Önal, Zeugma mühür baskılarının erken Roma İmparatorluk dönemi mühürcülük sanatının (gliptik) en büyük koleksiyonunu oluşturduğunu ve dönemin siyasi, ekonomik, kültürel, etnografya, hayvan türleri ve bitkileri hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Önal, Nizip ilçesine bağlı Belkıs Köyü sınırları içinde yer alan Zeugma İskeleüstü mevkiinde yapılan acil kurtarma kazılarında 1998 yılında 35 bin, 1999 yılında 30 bin ve arşiv odasının doğu bitişiğindeki odada bulunanlarla birlikte toplam yüz bin adet mühür baskıya ulaşıldığını belirtti.

Önal, ''bu sayı, bugüne kadar ele geçmiş olan en büyük rakam, Gaziantep Müzesi dünyanın en büyük mühür baskısı koleksiyonunun sahibi'' dedi.

Çok amaçlı kullanım

Baskıların çok amaçlı olarak kullanıldığını belirten Önal, mühür baskıların belgeler ve objelerin birbirine karışmasını önlemeye kadar geniş bir kullanım alanı bulunduğunu da vurguladı.

Zeugma'da bulunan mühür baskıların, kentin ticaret ve haberleşmedeki yoğunluğunu anlattığını belirten Önal, bu yoğunluğu Antakya'dan Çin'e uzanan İpek Yolu'nun Zeugma'dan geçmesi ve mevcut gümrük ile kent ticaretinin oldukça gelişmiş olmasına bağladı.

Önal, mühür baskılarının birçoğunun üstünde ticaretle ilgili tanrı ve tanrıça resimlerinin mevcut olduğunu da anlattı:

''Bunlar Tykhe, Fortuna ve tüccarların, yolcuların, habercilerin tanrısı Hermes'dir. Ayrıca, 5 bin askeri barındıran kampın burada konuşlandırılması bu güveni daha da artırmış, şehri ekonomik olarak güçlendirmiş ve posta iletişimini çoğaltmıştır."

"Zeugma mühür baskıları arasında Avgustus resimli olanların 10 binin üzerinde olması, resmi dokümanların daha çok askeri amaçlı olduğunu göstermektedir.''

Gaziantep, Zeugma Mozaik Müzesi'ne geçtiğimiz ay sonunda kavuştu.