Gaziemir Muhalefet Merceği Altında



Cumhuriyet Gazetesi'nden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) talimatıyla İzmir Gaziemir’de yaşanan çevre skandalında radyoaktif atıkların depolanması gerekirken atığın üzerine 10 bin 200 ton toprak dökülmesi muhalefeti harekete geçirdi. CHP bölgeye bir heyet göndererek TAEK’in aldığı tedbirleri ve bölge halkına etkilerini inceleyecek.

Radyoaktif atıkların bulunduğu çevreden çıkarılıp radyasyon geçirmeyen depolarda tutulması gerekirken TAEK’in talimatıyla Gaziemir’deki bir tesiste tespit edilen atığın üzerine binlerce ton toprak dökülmesini TBMM Çevre Komisyonu’nun inceleme yapılmasını reddetmesi nedeniyle CHP mercek altına alacak.

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Emre Köprülü, radyoaktif atığın üzerine toprak dökmenin atığın var olan zararını azaltmayacağını belirtti. Radyoaktif atığın bulunduğu bölgenin çok sayıda insanın yaşadığı bir yerleşim bölgesi olduğuna dikkat çeken Köprülü, söz konusu tesiste radyoaktif atığın bulunduğunun anlaşılmasının ardından TBMM Çevre Komisyonu’nun inceleme yapması istemiyle yaptığı başvurunun da reddedildiğini anımsattı. Komisyondan kendisine “komisyon çalışmalarının TBMM dışında yapılamayacağı” yönünde bir yanıt geldiğini ifade eden Köprülü, oysa pek çok komisyonun TBMM dışındaki sahalarda çalışma yürüttüğünün bilinen bir gerçek olduğunu ifade etti.

‘Sonuçları Araştırılmalı’

Köprülü, “TBMM Çevre Komisyonu bu çevre felaketiyle ilgilenmiyor. Biz CHP olarak bir heyet oluşturup bölgede incelemeler yapacağız” dedi. Radyoaktif atık konusunun uzmanlarıyla ve bu konudaki kurumların temsilcileriyle beraber Gaziemir’deki tesisin yanı sıra bölge halkıyla da konu hakkında görüşeceklerini söyleyen Köprülü, TAEK’in sorumluluğu olmasına karşın bu kurumun Türkiye’de nükleer santral kurulmasına yoğunlaştığını ve asıl sorumluluğunu unuttuğunu ifade etti.