Gaziosmanpaşa'nın Yeni Dönüşüm Planları Askıda



Türkiye’de yaklaşık 6,5 milyon binanın sağlıklı ve depreme dayanıklı inşa edilmesi için başlatılan kentsel dönüşüm projelerinden biri olan ‘Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi’, kapladığı alan bakımından Türkiye’deki en büyük dönüşüm projesi olarak öne çıkıyor. 12 milyon metrekare yüz ölçümü ve nüfusuyla çoğu ilden büyük olan Gaziosmanpaşa’nın 3,9 milyon metrekaresi dönüşüm kapsamına alındı. Ülke genelinde devam eden büyük projeler arasında Esenler Belediyesi tarafından yapılan proje 2.5 milyon metrekare, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan proje ise 3 milyon metrekare alanı kapsıyordu. Böylece yaklaşık üçte biri dönüşecek Gaziosmanpa’nın etki alanı en büyük yenileme projesi olacak.
 
Nüfus iki katına çıkacak
 
Vatan Gazetesi'nden Emre Eser'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/5.000’lik imar planına göre şu anda 94 bin kişinin yaşadığı Gaziosmanpaşa’da 13 ayrı risk bölgesinde dönüşüm planlanıyor. Dönüşümün tamamlanmasıyla birlikte ilçede 194 bin kişinin yaşaması planlanıyor. Bakanlığın imar planına göre, 3 milyon 970 bin metrekarelik toplam dönüşüm alanının 1 milyon 150 bin  metrekaresi konut alanı olarak ayrıldı. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında; Merkez Mahallesi, Sarıgöl Mahallesi, Pazariçi Mahallesi, Yıldıztabya Mahallesi, Bağlarbaşı Mahallesi, Fevzi Çakmak-Kazım Karabekir Mahalleleri, Yeni Mahalle, Karayolları-Karadeniz-Barbaros Hayrettin Paşa Mahalleleri, Mevlana Mahallesi dönüşüm alanı olarak ilan edildi.
 
Neler yapılacak?
 
Projenin detaylarını incelediğinde dönüşüm alanına planlanan yapılar şu şekilde şekilde sıralanıyor:

Toplam 6 akaryakıt istasyonu, 4 belediye hizmet alanı, 2 kamu hizmet binası, 18 ilkokul-ortaokul, 6 lise, 3 mesleki ve teknik öğretim tesisi alanı, engelliler için özel eğitim kurumu, 3 özel okul, Karayolları Mahallesi’nde mevcut Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin batısında bir yüksek öğretim kurumu, 1 özel hastane, 3 kamu sağlık kuruluşu, 5 spor tesisi, 10 sosyal kültürel tesis, 24 dini tesis, toplam 65.69 hektarlık alan park ve yeşil alan.

11 bin bina dönüşüm kapsamında
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında İstanbul’da bin 100 hektarın üzerinde alan ‘riskli’ ilan edilirken, bunun 432 hektarlık bölümü Gaziosmanpaşa’da yer aldı. Bölgede 11 bin 202 bina dönüşüm kapsamına alındı. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin yürüttüğü saha çalışmalarına göre bu yapıların yüzde 40’ı kötü, yüzde 43’ü orta, yüzde 17’si ise iyi kalitede olarak belirlendi. 1999 depremi öncesinde inşa edilen tüm yapılar ‘riskli’ olarak değerlendirildi. Deprem sonrası inşa edilmiş ruhsatlı bina sayısı 750 civarında.
 
İtiraz alınca değiştirildi
 
Gaziosmanpaşa’da 393 hektarı kapsayan riskli alanlara ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı dün yeniden askıya çıkartıldı. Plan daha önce 13 Nisan - 12 Mayıs tarihleri arasında askıda kalmıştı. Bu sürede yapılan itirazlar, Bakanlık tarafından değerlendirilerek yeni plan yapıldı. Yeni plan 11 Eylül’de askıdan inecek.
 
Yeşil alan yüzde 30 olacak
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planının fonksiyonlara göre alan dağılımı ise şöyle:

“Toplam dönüşüm alanının yüzde 47.87’si konut, ticaret+konut, ticaret+turizm+konut, akaryakıt satış ve servis istasyonu alanı gibi özel kullanımlardan oluşacak. Alanın yüzde 30.85’i sosyal kamusal tesisler ile açık ve yeşil alanlar, yüzde 21.29’u ise yol, karayolu koruma kuşağı ve açık otopark alanı. Konut alanı 2004 planlarında 164 hektarken bu alan yeni planda 115 hektara düştü. ‘Ticaret ve konut’ alanı ise 4 hektardan 36 hektara çıktı. Bu alanlara yurt, dershane, katlı otopark, tesisler yapılabilecek”.
 
3 metro hattı
 
Planlama alanı içinde 3 adet metro hattı bulunacak. İnşa aşamasında olan ve Karayolları Mahallesi’nden geçen Mecidiyeköy-Mahmutbey (Şişli-Kağıthane-Eyüp-Gaziosmanpaşa-Esenler-Bağcılar İlçeleri) metro hattının yapımına devam ediliyor. İmar planında yer alan bulvarın kuzey güney aksı boyunca uzanan ‘Vezneciler-Edirnekapı-Eyüp-Gaziosmanpaşa-Sultangazi’ metro hattı proje aşamasında. Ayrıca çalışır durumda olan Bayrampaşa ilçesi ile Gaziosmanpaşa ilçesi sınırlarını oluşturan Eski Edirne Asfaltı boyunca geçen Topkapı-Habipler Hafif Metro Hattı mevcut.