Gazprom, Ali Şen'in Bosphorus Gaz Corporation Ünvanlı Şirketine Yüzde 40 Payla Ortak Oldu

Dünyanın en büyük doğal gaz üreticilerinde Gazprom, Yönetim Kurulu Başkanlığını Ali Şen'in üstlendiği Bosphorus Gaz Corporation ile ortaklık anlaşması yaptı. Bu anlaşma ile Gazprom, Bosphorus Gaz Corporation'a yüzde 40 oranında ortak oldu.

Bosphorus Gaz Corporation A.Ş.den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de doğal gazın ithalatı, iletimi, toptan satışı, depolanması, pazarlanması ve ihracatı konusunda faaliyet gösteren Bosphorus Gaz Corporation, yıllık 500 milyar m3'ü geçen doğal gaz üretimi ile dünyanın en büyük doğal gaz üreticisi olan Rus kökenli Gazprom ile el sıkıştı. Anlaşma uyarınca Gazprom'a ait Alman ZMB şirketi Bosphorus Gaz Corporation'a ait hisselerin yüzde 40'ını satın alırken, Bosphorus Gaz Corporation'ın yüzde 60 hisse ile diğer ortağı ise Şen Grubu'nun da dahil olduğu Tur Enerji A.Ş oldu.

Doğal gaz devi Gazprom Türkiye'de

Rusya doğal gaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 60'ını kontrolu altında bulunduran Gazprom, Rusya'nın gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 90'nını karşılıyor. Rusya'da tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 50'si de Gazprom'un temin ettiği doğal gazdan sağlanıyor.

Gazprom, dünyada sahibi olduğu 58 şirket ile beraber toplam 300.000 çalışanı ile hizmet veriyor. Toplam dünya gaz üretiminde yüzde 20'ler seviyesinde paya sahip olan Gazprom'un ürettiği doğal gaz, 68 Rusya Federasyonu bölgesi ve 27 ülkeye dağıtılıyor.

Yetkililer, ortaklıkla ilgili olarak Gazprom'un Türk doğal gaz ve enerji piyasasına Bosphorus Gaz Corporation A.Ş. aracılığı ile katılımının Türkiye ekonomisinin gelişimine yeni ve ek imkanlar sağlamakla birlikte, sanayinin ve tüketicilerin makul piyasa fiyatlarından güvenli bir şekilde gaz temin edebileceğini belirttiler.