‘Gazprom Koordinatları Gönderdi’



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanlığı’nın beklediği koordinatları Gazprom’un geçen hafta gönderdiğini, bundan sonraki süreçte fizibilite raporuyla alakalı ön izinlerin alınması gerektiğini belirterek, “Bu hafta içerisinde bununla ilgili gelişmeler olabilir. Türk Akımı’ndaki başlık dört boru hattından ibaret değil, bir boru hattı ile ilgili konulardır” dedi.

Milliyet'in haberine göre, Yıldız, Dünya Rüzgar Günü’nde Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu’nu kabulünün ardından soruları yanıtladı.

Gazprom’un, Dışişleri Bakanlığı’nın beklediği koordinatları geçen hafta gönderdiğini, bundan sonra fizibilite raporuyla alakalı izinlerin alınması gerektiğini söyleyen Yıldız, şöyle dedi:

“Bu izinleri vermemiz sürecin devamı ile alakalı konudur. Bu hafta bununla ilgili gelişmeler olabilir. Türk Akımı’ndaki başlık dört boru hattından ibaret değil, bir boru hattı ile ilgili konulardır. Yani 63 milyar metreküplük Türk Akımı’nın hedeflediği rakam şu anda yaklaşık 16 milyar metreküplük miktar üzerinde yürümektedir.”

‘Irak petrolü için yeni hat gerekmez’

Tel Abyad’daki Türkmenler ile Arapların ayrıştırılmaya çalışılmasıyla ilgili gelişmeleri kaygı verici olarak değerlendiren Yıldız, buradan yeni bir ham petrol boru hattı geçirilmesi ile ilgili planlar bulunup bulunmadığı sorusuna, “Bu yeni bir plan değildir. Saddam Hüseyin zamanında dahi beş ayrı projeyle gerek Akdeniz’e, gerekse Irak’ın ihracatı ile alakalı proje dizaynları yapılmıştır ama Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı’nın kapasitesi dolmadan böyle bir proje ihtiyacının olacağını düşünmüyorum” dedi.

‘Avrupa’nın Akkuyu raporu subjektif’

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raporu’ndaki, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımının durdurulması gerektiğine dair bölümün sorulması üzerine Bakan Yıldız, rapordaki görüşlere katılmadığını dile getirdi. Yıldız, raporun son derece subjektif hazırlandığını belirtti. Yıldız, Fransa ve Belçika gibi ülkelerin enerji ihtiyaçlarının yüzde 80’e varan miktarının, nükleer  santralle karşılandığını, Almanya’da 17 nükleer santral bulunduğunu belirtti.

Depremsellik riski

Yıldız, “Yapılacak 22 milyar dolarlık yatırımın depremselliği gözardı edecek şekilde gerçekleşmeyeceğini bilmemiz lazım. Bırakın böyle olmasını, ‘Lütfen gelin şu nükleer güç santralini şu fay hattının üzerine yapın’ desek razı olmazlar. Siz gelip de o kadar parayı riske edilecek bir noktaya yatırır mısınız, Rusya yatırır mı?” dedi.

Rapordaki, “Komşu ülkelerin görüşlerinin alınması gerektiği” ifadeleri için Yıldız, “Metsamor (Ermenistan’ın Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıktaki nükleer güç santrali) ile alakalı bizim görüşümüz son derece nettir.  Avrupa Birliği objektif ise bunu dikkate alsın. Metsamor’un Türkiye için bir risk oluşturduğuna inanıyoruz. Türkiye’de kurulacak nükleer güç santralleri hiç şüphesiz ki Türkiye’nin en sağlam yapılarından bir tanesi olacaktır” dedi. Yıldız, Akkuyu Santrali’nin, 6 kilometrekareye 22 milyar dolar yatırımla, Türkiye’nin yatırımı en yoğun bölgesi olacağına işaret ederek, “Subjektif ve AB’nin kendini inkar şekilde hazırlanan ilerleme raporuna Türkiye’nin nükleer güç santrallerini derc etmiş olmasını gerçeklerle bağdaşmayan bir yorum olarak görüyorum. Biz yolumuza devam ediyoruz” dedi.