Gazprom, Türk Akımı'nın Kapasitesini Yarı Yarıya İndirdi



Rus kamu doğalgaz üreticisi Gazprom'un CEO'su Alexei Miller, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı hedefleyen Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin tasarlanan kapasitesinin yarı yarıya indirildiğini söyledi. Miller'in bir konferansta yaptığı açıklamaya göre daha önce yılda 63 milyar metreküp olarak öngörülen projenin kapasitesi 32 milyar metreküpe indirildi. Habertürk'ün haberine göre, Miller ayrıca Gazprom'un Batı Hattı olarak adlandırılan rota üzerinden Çin'e doğalgaz satışı için ikinci bir anlaşmayı gelecek yılın ilkbaharında imzalamayı beklediğini söyledi.

"Türkiye'ye sıkıntı yaratmayacak"

Türk enerji yetkilileri, Rus enerji şirketi Gazprom'un yapımı planlanan Türk Akımı Projesi'nde yıllık kapasiteyi 63 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe düşürmesinin Türkiye'nin doğalgaz tedariği açısından sıkıntı yaratmayacağını söylediler. Bir yetkili, "Gazprom'un kararından haberdarız. İstanbul'daki toplantılar sırasında bunu ifade etmişlerdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Türkiye 15 milyar metreküp gaz almaya devam edecek, kalan miktar da Balkanlara taşınacak" dedi. Karadeniz'in altından geçecek Türk Akımı her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacaktı. Boru hattı 660 kilometrelik deniz geçişinden sonra 250 kilometre boyunca Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarında ilerleyecek. Türkiye bu hatlardan birinden gelen gazı alacak. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküpken, Rusya 28-30 milyar metreküple Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor.