Gecekondu Yıkımı



Yenimahalle Belediyesi’nin “Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında yürüttüğü çalışmalar sırasında, belediye ekipleri ile mahalleli arasında arbede yaşandı.

YENİMAHALLE İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri ve Yenimahalle Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, proje kapsamında dükkanları mühürlemek için önceki akşam Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ne geldi.

Dükkan mühürlendi

Proje kapsamında dükkanların ruhsatlarının iptal edildiğini ve yıkım kararlarının çıktığını belirten yetkililere tepki gösteren mahalle sakinleri, dükkanları boşaltmak için kendilerine süre verilmediğini iddia etti. Bakkal dükkanı mühürlenen Rasim Korkmaz, kendisine cuma akşamı saat 19.00’da tebligat geldiğini ve ertesi gün hafta sonu olduğu için tebligata itiraz edemediğini iddia etti. Pazartesi günü de Yenimahalle Belediyesi’ni aradığını, ancak kimsenin kendisine cevap vermediğini öne süren Korkmaz, dükkanını mühürleyen yetkililere tepki gösterdi.

Mahalle sakinleri de Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın, Belediye seçimlerinde dağıttığı broşürleri göstererek, “Belediye Başkanı, seçimlerde ‘Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Durdurulacak’ diye bize söz verdi, ancak şimdi buraları yıkıyorlar. Biz, evlerimiz için eski Belediye Başkanı’na kağıt imzalamıştık, ama dükkanlarımızın yıkılacağını söylemediler. Şimdi bize ne süre veriyorlar ne de yer gösteriyorlar. Bu haksızlık. Bize yer göstersinler, güvence versinler biz burayı kendi ellerimizle davulla zurnayla yıkarız, ancak bunu yapmıyorlar. Neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz” diye tepki gösterdiler.

Bu sırada tepkileri yatıştırmak isteyen polis ve zabıta ekipleriyle, mahalle sakinleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Arbedenin ardından, Belediye yetkilileri ile anlaşan Bakkal Sahibi Korkmaz, ertesi gün belediyeye gideceğini ve yıkım için ek süre isteyeceğini söyledi. Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Balaban ise Yenimahalle Belediye Meclisi’nce 2007 yılında Kentsel Dönüşüm projesinin kabul edildiğini anımsatarak, proje kapsamında Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ndeki gecekonduların yıkım çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Projenin amacının, mahalledeki 960 gecekondunun ve bin 350 hak sahibinin sağlıklı bir ortamda yaşamaları için toplu konutların yapılması olduğunu ifade eden Balaban, “Eylül ayında yapılması planlanan ihale için yıkım çalışmalarını bir an önce bitirmemiz gerekiyor. Bu nedenle bu gecekondulardaki bakkal, berber, terzi gibi iş yerlerinin işletme ruhsatlarını iptal ediyoruz. En geç 1 Ağustos’a kadar boşaltılmalı” dedi.